Jongeren massaal aan de zuigtabak snus: 'Het begint al op de basisschool'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren massaal aan de zuigtabak snus: 'Het begint al op de basisschool'

Zuigtabak 'snus' is razend populair onder Nederlandse jongeren. De nicotinezakjes worden tussen de bovenlip en het tandvlees gestopt en zijn verboden vanwege de schadelijke effecten. Toch wordt het massaal gebruikt door jongeren. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Sümeyye Ersoy van NOS Stories, die uitzocht waarom.

Video niet beschikbaar

"De nicotinezakje worden verkocht in blikjes en hebben allerlei smaken, zoals Red Bull en pepermunt. Via de bloedvaten komt de nicotine in je lichaam", legt Ersoy uit.

Begint op de basisschool

"We hebben een enquête uitgezet onder onze doelgroep. Dat doen we wel vaker en die worden dan 4000 tot 5000 keer ingevuld. Deze enquête ging echt door het dak. 38.000 jongeren onder de 18 hebben meegewerkt. Driekwart daarvan heeft wel eens gehoord van snus, een kwart heeft het weleens gebruikt", weet Ersoy.

"Het begint al op de basisschool. Honderden jongeren onder de 12 vulden onze vragenlijst in en zeiden dat ze het ook gebruiken. De meesten zijn eraan begonnen doordat vrienden het ook doen. Ze raken er ontspannen door. Maar ze kunnen het ook heel goed verbergen voor hun ouders en de school. Je ziet het niet, je ruikt het niet en dat maakt het spul heel aantrekkelijk."

Webshops

"Je kunt snus op veel plekken gewoon bij de avondwinkel, tabakszaak of coffeeshop krijgen. Maar ook online via webshops kun je snus heel makkelijk bestellen. Vaak zijn het minderjarigen zelf die het verkopen. We spraken met een jongen van 16 die nicotinezakjes via Snapchat promoot en er 2000 euro per week mee verdient", aldus Ersoy.

r1jn snus

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie