Russische liefde voor Servië lijkt niet wederzijds

foto: EPA/ANDREJ CUKICfoto: EPA/ANDREJ CUKIC
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische liefde voor Servië lijkt niet wederzijds

Steeds vaker verlaten Russen door de oorlog in Oekraïne hun thuisland. En waar zijn ze dan welkom? In Servië, waar ze op slag verliefd lijken te worden op het land. Al zitten de Serviërs zelf daar dan weer niet echt op te wachten, vertelt journalist Arja van den Bergh in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Servië met Arja van den Bergh

Migratieverhalen

Veel Russen voelen zich verwant met de Serviërs, legt Van den Bergh uit. "Voor veel van de Russen voelt Servië als een veilige plek, waar ze redelijk gemakkelijk kunnen integreren vanwege de vergelijkbare taal en gedeelde religieuze en culturele waarden." En daarbij doet Servië niet mee met de sancties tegen Rusland.

Ook zijn er steeds meer Russische influencers die hun migratieverhaal delen op Youtube. Kseniya, alias Sailor Nom, is er daar een van. In deze video legt ze uit dat ze met haar hele gezin de overstap naar het 'geliefde Servië' maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van den Bergh: "Je kunt volgen hoe vaak jonge mensen Rusland verlaten en met name in Belgrado een leven proberen op te bouwen. En dit is maar een fractie, want de aanwas van Russen wordt steeds groter."

Maar het verhaal heeft ook een keerzijde. "De huurprijzen stijgen de pan uit. In Belgrado zijn sommige huurprijzen al verdubbeld. Daardoor wordt de gemiddelde Serviër van de markt verdreven, of soms zelfs letterlijk uit zijn eigen appartement gejaagd."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie