Hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis: 'Stuur jongeren weer naar school'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis: 'Stuur jongeren weer naar school'

Oud-VVD senator en emeritus-hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis viel de afgelopen maanden al op. Als 75-jarige kaartte ze meerdere keren aan dat ouderen in coronatijd een stap opzij zouden moeten doen om zo de economie en jongeren ruimte te geven.

Video niet beschikbaar

Eerst was er kritiek, maar langzaamaan komt er toch bijval. ''Het is in het algemeen een vraag die mij bezighoudt. Ik hoor dat sommige mensen acht tot negen weken op de intensive care liggen en daar als totale wrakken uitkomen. De vraag is of je daar wel goed aan doet'', zegt Dupuis in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Niet oneindig doorbehandelen

Dupuis is vooral kritisch op het huidige behandelbeleid van ziekenhuizen. ''In de normale geneeskunde ga je ook niet tot het oneindige doorhelpen, waarom dan nu wel?'' De hoogleraar wil dat ziekenhuizen en vooral ook de politiek daar beter over nadenken zodat de zorg minder belast wordt.

Sneller vaccineren en jongeren naar school

Dupuis is van mening dat het huidige maatregelenpakket erg eenzijdig is. ''Als je nu ook kijkt naar de avondklok, voor wie is die dan bedoeld? Ik neem aan dat de ouderen toch al wel thuisbleven na negen uur dus dan is het vooral gericht op jongeren.'' De hoogleraar vraagt zich hardop af of de avondklok op die manier dan wel werkt. ''Stuur die jongeren weer naar school zodat ze zich niet vervelen en in de avond moe zijn. En vooral vaccineer leraren heel snel.''

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie