Viroloog Marion Koopmans: zet één grote Long Covid-verzamelstudie op

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans: zet één grote Long Covid-verzamelstudie op

Volgens viroloog en OMT-lid Marion Koopmans is het zonde dat de 10 miljoen euro die de regering beschikbaar heeft gesteld voor onderzoek naar Long Covid verdeeld wordt over verschillende onderzoeken. "Ik zou zeggen: doe een nationaal protocol," zegt ze in de vijfde aflevering van de podcast Long Covid, de Schaduwpandemie die vandaag verschijnt.

Luister de vijfde aflevering van 'Long Covid, de schaduwpandemie' - Long Covid en de kwakzalverindustrie

Koopmans vindt niet per sé dat er meer geld moet worden uitgetrokken moet worden, ze is van mening dat het geld dat er is beter besteed kan worden. "Tien miljoen is op zich al wel een mooi bedrag. Het probleem met Nederland is: dan is er wel onderzoek maar dan gaat het in een heleboel verschillende concurrerende studies. In plaats van in één grote verzamelstudie."

Door de manier waarop het Nederlandse onderzoeksgeld wordt ingezet vraagt Koopmans zich af of er wel snel genoeg resultaten komen. "Liever één grote studie met alle patiënten met verschillende aspecten van wat er onderzocht zou kunnen worden, dan allemaal kleinere studies."

Nationaal protocol

De viroloog doet een voorstel voor hoe dat nationaal protocol opgezet zou kunnen worden. "Ik denk dat je een integraal onderzoek moet hebben van: wat zou het allemaal kunnen zijn en wat hebben we aan expertise om dat te onderzoeken. Wat vind je? Kun je groepen herkennen? En ook: wat zijn verschillende manieren van behandeling en kun je vergelijken wat het beste werkt."

Voor de zomer nam een ruime meerderheid van de Tweede Kamer een motie aan waarin gepleit wordt voor structureel meer biomedisch onderzoek naar Long Covid. In biomedisch onderzoek wordt gezocht naar de oorzaak van de langdurige klachten. De deadline van de motie is inmiddels ruim overschreden en nog altijd is niet duidelijk hoe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers uitvoering aan de motie wil geven.

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Ster advertentie
Ster advertentie