Hoe is het om in tijden van corona les te geven?

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om in tijden van corona les te geven?

Hoe is het om in tijden van corona les te geven? Van nog nooit iets online doen, naar volledig lesgeven via Teams. Maar niet voor alle docenten gaat dat hetzelfde. In De Nieuws BV schoven docenten Steye Felix en Richard Stormezand aan.

Felix geeft les aan de entree-structuurklas van het Zadkine college. Een mbo-niveau 1 klas, waar veel leerlingen zitten die nog nooit een opleiding hebben afgemaakt of van het speciaal onderwijs komen. "In de eerste lockdown kwam ik erachter dat online lesgeven niet kan aan deze groep leerlingen. Sommige hadden geen internet, geen plek om les te volgen of moesten een computer delen met tien broertjes en zusjes."

Felix zag in dat hij wel samen moest komen met deze klas. "Behalve dat het lastig was voor de leerlingen om de les te volgen, merkte ik ook dat alles wat we in het eerste half jaar hadden bereikt verdween als sneeuw voor de zon. Deze leerlingen hebben fysiek les nodig." Felix kreeg het voor elkaar dat zijn klas fysiek les kreeg.

Stage vervalt

Bij Stormezand ging het wel anders. Als docent burgerschap bij de afdeling Travel & Leisure, zag hij bij sommige studenten de moed in de schoenen zakken. Veel van zijn studenten luchtvaart zagen hun stage in duigen vallen, want hoe kan je stagelopen als er geen vliegtuigen gaan. "Maar de meeste leerlingen zijn heel flexibel, dat is heel mooi om te zien. Uiteindelijk vinden we samen oplossing."

Wekelijkse bokslessen

Een van de belangrijkste onderdelen van de lessen van Felix zijn de wekelijkse bokslessen. "In deze lessen krijgen de leerlingen weerbaarheidstraining, maar voor mij als docent is het ook heel belangrijk."

In die lessen loopt Felix samen met zijn leerlingen naar de boksschool: "Het zijn maar 10 minuten, een kleine wandeling door de wijk, maar op dat soort momenten heb ik de beste gesprekken met mijn leerlingen. Ik zie hoe ze bewegen op straat, hoe ze met andere mensen omgaan en hoe ze zijn buiten de schoolse omgeving. Dat werkt heel goed."

Contact krijgen

Het is wegens privacy redenen niet mogelijk om leerlingen te verplichten hun webcam aan te zetten. Stormezand zou het soms wel willen: "Het is al moeilijk om contact te krijgen met leerlingen via Teams, als ze dan ook nog hun webcam niet aan hebben, wordt het wel heel lastig."

Maar om de lessen wat leuker te maken bedenkt Stormezand creatieve oplossingen voor zijn online-lessen. "Ondanks dat het lesgeven zwaar is, blijft het mijn passie. Leerlingen helpen is het mooiste wat er is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie