Hoe maakt een huisarts de praktijk groener?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe maakt een huisarts de praktijk groener?

Van alle uitstoot van broeikasgassen in Nederland, komt ongeveer 7 procent bij de zorg vandaan. 'Groene huisarts' Iris Wichers uit Amsterdam vertelt in Vroege Vogels hoe zij zoekt naar wegen om de duurzaamheid van haar praktijk te verbeteren.

Schadelijke puffers

Eén van de grootste uitstoters waar een huisarts invloed op kan uitoefenen, is de behandeling voor mensen met astma of COPD. Medicijnen kunnen met behulp van 'puffers' worden verneveld, maar daar zit een heel sterk broeikasgas in.

Wichers: "Van alle uitstoot van broeikasgassen uit de zorg, dus uit ziekenhuizen, medicijnen, noem maar op, is een half procent afkomstig van die ene bron: de puffers voor astmapatiënten. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is natuurlijk wel een makkelijke besparing, want er is ook een goed alternatief. De meeste patiënten zijn ook goed geholpen met poeder-inhalatoren, die geen uitstoot van broeikasgassen hebben. Daar kan een huisarts dus rekening mee houden bij het voorschrijven."

foto: Rob Buiter (Vroege Vogels)

Huisarts Iris Wichers

Niet elk papiertje is medisch afval

In haar eigen praktijk probeert Wichers ook rekening te houden met het afval. "Op de onderzoeksbank zit bijvoorbeeld zo'n rol papier, die je bij iedere patiënt een stuk ververst. Maar als er geen bloed op is gekomen, kan je dat papier heel goed bij het oud-papier doen en laten recyclen. Dan hoeft het niet in het medisch afval."

Richtlijnen voor huisartsen

Wichers is ook werkzaam bij het Nederlands Huisartsengenootschap, de beroepsvereniging die onder andere richtlijnen opstelt voor de huisartsen. Ook daar is duurzaamheid een steeds belangrijker thema geworden. Wichers was ook één van de auteurs van een e-boek over duurzaamheid in de huisartsenpraktijk.

Meer informatie daarover staat op de site van het NHG.

Vorige week brachten we in de serie Groene Zorg ook deze reportage.

Groene zorg: huisarts

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie