Dante lijkt plots aartsvader 'politiek rechts Italië'

foto: EPA/ANGELO CARCONIfoto: EPA/ANGELO CARCONI
  1. Nieuwschevron right
  2. Dante lijkt plots aartsvader 'politiek rechts Italië'

Dichter en filosoof Dante Alighieri, bekend van onder meer De goddelijke komedie, lijkt nu ook ineens de stichter van politiek rechts in Italië. Althans, als het aan de Italiaanse minister van Cultuur ligt. Maar daar is niet iedereen het over eens in het land, vertelt correspondent Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Italië

Cultuurstrijd

Op de partijbijeenkomst van Fratelli d’Italia zei minister Sangiuliano dat hij Dante als de aartsvader van de rechtse cultuur en politiek beschouwt.

"Als het om cultuur gaat heeft rechts een beetje een minderwaardigheidscomplex", legt Van Schaik uit. "Cultuur wordt toch altijd als iets links beschouwd en minister Sangiuliano zegt dat hij zijn hele werkende leven tegen dat vooroordeel heeft moeten vechten. Volgens hem was Dante's visie op wereld en mens politiek rechts."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op veel steun kan de minister niet rekenen, vertelt de correspondent. "Zoals verwacht wordt hij weggehoond. Het is ook vreemd om het politieke concept van rechts te plakken op een man die in de dertiende en veertiende eeuw leefde, en zich vooral bezighield met de strijd tussen de Welfen en Ghibellijnen in zijn geboortestad Florence."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dante werd ook nog eens vanwege zijn anti-pauselijke standpunten de stad uitgejaagd, vervolgt Van Schaik. "Terwijl de partij van premier Meloni zich juist als heel katholiek profileert. De minister zegt nu dat zijn uitspraak een provocatie was. Om duidelijk te maken dat er ook een rechtse cultuur bestaat."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie