WK-prestaties Marokko: waarom de Arabische wereld zo trots is

foto: EPA/Martin Divisekfoto: EPA/Martin Divisek
  1. Nieuwschevron right
  2. WK-prestaties Marokko: waarom de Arabische wereld zo trots is

Waar hier veel te doen is over de negatieve aspecten van het toernooi in Qatar, blijkt de beleving in de Arabische wereld een hele andere. Journalist en schrijver Hassnae Bouazza vertelt in Bureau Buitenland dat het WK in de regio veel positieve gevoelens losmaakt.

Arabische wereld vooral trots op WK in Qatar

Meer dan voetbal

"Het WK wordt heel anders beleefd in Arabische en Afrikaanse landen." Zo is er het blijdschap dat er überhaupt een groot voetbaltoernooi in een Arabisch land wordt gespeeld, legt de journalist uit. "Vaak zijn deze landen negatief in het nieuws. En nu gebeurt er juist iets groots en positiefs."

Dat het Marokkaans elftal zo succesvol is, maakt het feest nóg groter. "Je ziet dat in veel Arabische landen de mensen de straat opgaan. Want dit is ook hun succes. Het gaat om meer dan alleen voetbal. Marokko vormt het kruispunt tussen Afrikaanse en Arabische landen. Dat zo'n land zich op een positieve manier profileert, maakt mensen in de regio heel blij. Dat weerspiegelt het sentiment: dit is wie we zijn én wij tellen ook mee."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook opmerkelijk zijn volgens Bouazza de Palestijnse vlaggen die wapperen. "Palestina is heel belangrijk. Politiek is het bijna vergeten, maar onder de mensen speelt de Palestijnse kwestie enorm. En dat de Palestijnse vlaggen zo prominent aanwezig zijn, is ook een luid protest tegen de Arabische regeringen die de laatste tijd toenadering zoeken met de Israëlische regering."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie