Chef-cijfers voormalig Red Team Marino van Zelst: schoolsluiting verstandig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chef-cijfers voormalig Red Team Marino van Zelst: schoolsluiting verstandig

Vanuit epidemiologisch perspectief zou het verstandig zijn om de scholen te sluiten. Dat zegt infectiemodelleur Marino van Zelst maandagmorgen in Sven op 1. De ‘chef-cijfers’ van het voormalige Red Team, anderhalf jaar lang de tegenhanger van het OMT, maakt zich grote zorgen. “De situatie in de zorg is kritiek en onzeker. Daar komt de omikronvariant nu nog eens overheen.” Volgens de wetenschapper zijn de voorspellingsmodellen rondom corona weer terug in de mist.

Video niet beschikbaar

Toch waren er de afgelopen weken ook positieve geluiden over die nieuwe variant uit Zuid-Afrika. Artsen daar zouden een milder ziekteverloop constateren bij positief geteste mensen.

Van Zelst plaatst grote vraagtekens bij die hoopvolle berichten. “De eerste onderzoeken wijzen duidelijk uit dat het aantal positieve testen bij omikron sneller groeit dan bij delta.” Volgens Van Zelst is de variant daarom besmettelijker of beter in staat om de vaccins te ontwijken. “Voorlopig lijken beide scenario’s waar te zijn. En dan krijg je dit soort bizarre groeicijfers.”

'De mist is terug'

De komst van de omikronvariant betekent ook dat het een stuk moeilijker wordt om voorspellingen over het verloop van de pandemie te doen. “Iedere modelleur zou je vertellen dat alle modellen dan opnieuw moeten worden berekend”, bevestigt de chef-cijfers van het voormalige Red Team. Maar de data die voor die modellen nodig is, kunnen we pas over vier tot acht weken verwachten. “De mist is terug”, concludeert Van Zelst.

En dus moet het kabinet daar naar handelen, als het aan de datawetenschapper ligt. Hij noemt een extra week kerstvakantie een no-brainer. “Vanuit het perspectief van volksgezondheid moet je nu alles op alles zetten om de pandemie de kop in te drukken. Dat is ook de wettelijke taak van de overheid.”

Van Zelst snapt dat andere belangen ook een rol spelen, maar noemt schoolsluiting vanuit epidemiologisch perspectief verstandig.

Sven op 1 - 06 Dec 2021, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie