'Een uurtje per week bij de psycholoog helpt niet als je hele leven overhoop ligt'

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een uurtje per week bij de psycholoog helpt niet als je hele leven overhoop ligt'

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Toch? Maar wat als je alle hoop op die mooie toekomst al een tijdje helemaal kwijt bent? In de eerste aflevering van De Publieke Tribune in het nieuwe jaar sprak gastpresentator Nadia Moussaid over psychische kwetsbaarheid onder jongeren, mét jongeren. Hoe kan ervaringskennis in de hulpverlening aan deze jongeren hét verschil kan maken. 'Een uurtje per week bij de psycholoog helpt niet als je hele leven overhoop ligt.'

Esther over hoe ze na een zware jeugd op straat de draad weer wist op te pakken

Video niet beschikbaar

Uit onderzoek bleek de afgelopen jaren al dat relatief veel jongeren kampen met depressieve klachten, gevoelens van eenzaamheid of suïcidale gedachten. Toch is daarvoor aankloppen bij de ggz voor lang niet iedereen een optie. Want wat als je leven zo is ontwricht dat je gebrek aan vertrouwen in alles en iedereen die weg naar herstel in de weg zit?

Voor deze psychisch kwetsbare jongeren kan contact met ervaringsdeskundigen hét verschil maken. Ze hebben vaak creatieve oplossingen, kunnen vanuit hun eigen ervaringen cliënten aanmoedigen tijdens hun herstel en het taboe op psychische problemen helpen doorbreken. Toch zien onderzoekers dat het tot op heden nog maar vrij beperkt benut en erkend wordt.

Quote

Op het moment dat je leven overhoop ligt heb je iets anders nodig

Esther over hulp aan kwetsbare jongeren

Zonde, vindt ook Claudia Janssen. Ze richtte in de Zaanstreek Stichting ONTDEC op, een stichting die jongeren met levensontwrichtende ervaringen opleidt tot ervaringscoaches, om zo andere jongeren wiens levens ontwricht dreigen te raken, bij te staan in hun weg naar herstel.

Zoals Esther (30), die al op haar 18e uit huis werd gezet en een paar jaar op straat belandde. In de jaren die volgden zag ze meerdere psychologen. Toch werkte dat in haar situatie niet. Esther: "Psychologen en psychiaters kunnen heel fijn zijn bij het verwerken van bepaalde zaken. Maar op het moment dat je ergens middenin zit, gaat dat uurtje per week bij de psycholoog je niet helpen als je leven eigenlijk volledig overhoop ligt. Op zo'n moment heb je iets anders nodig."

Luister nu het hele gesprek in De Publieke Tribune - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie