Nieuw onderzoek: 15 procent Long Covid-patiënten werkt langer dan een jaar niet

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw onderzoek: 15 procent Long Covid-patiënten werkt langer dan een jaar niet

45 Procent van de mensen met langdurige Covid werkt langer dan vier weken niet. 20 procent van deze groep werkt met klachten. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het UMCG naar de effecten van Long Covid op de arbeidsmarkt. Hoogleraar arbeidsparticipatie Sandra Brouwer wijst er in Geld of je Leven op dat het verlies aan productiviteit door deze nieuwe ziekte fors is.

De hoogleraar die het onderzoek uitvoerde wijst erop dat vooral veel mensen die kampen met vermoeidheid werken met klachten. "Vermoeidheid kan impact hebben op het fysiek gestel, maar ook op de concentratie", aldus Brouwer.

Kosten

Volgens haar is de impact op de arbeidsmarkt groot. "Ten eerste voor de werknemer zelf, maar ook voor de leidinggevende. Werken met klachten geeft een verhoogd risico om alsnog uit te vallen. Er hoeft maar iets te gebeuren in werk of privé en de werknemer houdt het niet meer vol. Daarnaast zijn er ook de kosten. Dat lijkt op het eerste gezicht mee te vallen, maar als je het optelt gaat het om grote bedragen."

In het onderzoek worden de gemiddelde kosten van verzuim per werknemer per maand berekend. Dat gaat om €3.284. Ook is gekeken naar de kosten van het productiviteitsverlies. Werknemers met Long Covid geven aan 22 procent minder productief te zijn dan voor hun Covid-infectie. Dat kost gemiddeld €578 per werknemer per maand. Brouwer geeft aan dat er nog een vervolg-onderzoek komt waarin de totale kosten van dit productiviteitsverlies berekend zullen worden.

Uitkering

De hoogleraar arbeidsparticipatie ziet dat de termijn van twee jaar voordat de werknemer een uitkering moet gaan aanvragen vaak te kort is voor het herstel van Long Covid. "We zien in het geval van Long Covid dat het herstel grillig verloopt of langer de tijd nodig heeft. Er is maatwerk nodig en het zou mogelijk moeten zijn om dingen uit te proberen. Het zou goed zijn als daar meer mogelijkheden voor zijn en meer tijd voor is." Die termijn van twee jaar zet druk op de ketel voor werkgevers en werknemers ziet de hoogleraar.

Dat bevestigt Long Covid-patiënt Dorien van der Kamp. Zij is docent Nederlands op een MBO en werkt nu negen uur per week in ondersteunende taken. Ze is anderhalf jaar ziek en moet zich dus over een half jaar melden bij de UWV-poort. "Bij mij is er echt perspectief, ik ben in een jaar heel erg vooruit gegaan. Ik kan me voorstellen dat ik over een jaar wel weer fit genoeg ben om echt mijn werk te kunnen doen. Ik wil mijn leerlingen graag weer vermoeien met spellingsregels en literatuur."

Onderzoek

De onderzoeksresultaten worden vandaag gepubliceerd op de slotconferentie van het ACTION-onderzoek. Dit is onderdeel van het Lifelines-project. Lifelines is een grote onderzoeksgroep van 167.000 Nederlanders die in het Noorden van Nederland wonen. De gezondheid van deze groep wordt al sinds 2006 gevolgd en na de komst van Covid zijn er vragen over Covid en Long Covid aan de vragenlijsten toegevoegd. Dat maakt dat in dit onderzoek goed mensen met Long Covid tegen mensen zonder Long Covid kunnen worden afgezet.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie