Binnenland
KRO-NCRV

Cosmetische ingrepen steeds normaler: 'Maar het moet geen impulsaankoop zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cosmetische ingrepen steeds normaler: 'Maar het moet geen impulsaankoop zijn'

In een tijd waarin we, met name door sociale media, steeds meer met ons uiterlijk bezig zijn, worden ook cosmetische ingrepen steeds normaler. Anne-Mette Hermans, voorzitter van de Expertisegroep voor Cosmetische Ingrepen, ging langs op scholen om te onderzoeken hoe jongeren hier tegenaan kijken. En wat blijkt? Beroemde sterren die hierom bekend staan, zoals de Kardashians' en Madonna blijken voor de jeugd geen ideaalbeeld maar juist een schrikbeeld te zijn.

Anne-Mette Hermans en Lizenka Adriaanse over botox, fillers en spijt

Hermans vertelt bij Spraakmakers over haar ervaringen op de scholen. "Als je het hebt over cosmetisch ingrijpen vallen meteen de bekende namen zoals Madonna maar ook topsporters als Dirk Kuyt. Veel jongeren zien dit als een schrikbeeld, hoe het je juist minder mooi kan maken", legt Hermans uit.

Minder mooi

Hermans vertelt bij Spraakmakers over haar ervaringen op de scholen. "Als je het hebt over cosmetisch ingrijpen vallen meteen de bekende namen zoals Madonna maar ook topsporters als Dirk Kuyt. Veel jongeren zien dit als een schrikbeeld, hoe het je juist minder mooi kan maken."

'Baby-botox'

Toch zijn het juist deze jongeren die door sociale media steeds vaker te maken krijgen met een 'ideaalbeeld'. Ook binnen de jonge leeftijdscategorie wordt het steeds normaler om al vroeg het nodige aan jezelf te laten doen door bijvoorbeeld filters of botox. Hermans noemt dit bij jongeren ook wel 'baby-botox'. "Je laat dan preventief botox spuiten. Om op langere termijn rimpels te voorkomen." Een taboe is het dan ook in veel gevallen niet meer: "Bepaalde klinieken stunten met bijvoorbeeld Valentijnsdeals. Zo kun je al voor rond de 100 euro botox spuiten."

Quote

Doe goed onderzoek en zorg voor genoeg bedenktijd. Het moet geen impulsaankoop zijn

Cosmetisch arts Lizenka Adriaanse

Fillers via AliExpress

Een cosmetische ingreep is in de meeste gevallen veilig, maar toch gaat het nog wel eens mis. Cosmetisch arts Lizenka Adriaanse werkt op een spreekuur waar mensen met complicaties na een ingreep langs kunnen komen. "Complicaties na een behandeling kan iedereen overkomen", legt Adriaanse uit. "En het kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld een verkeerd uitgevoerde behandeling of een slecht product."

Ze noemt hierbij het voorbeeld van fillers die sommigen via sites als AliExpress uit het buitenland laten komen. Adriaanse raadt dit ten sterkste af en drukt mensen op het hart om cosmetische ingrepen in alle gevallen door een professional uit te laten voeren. "Dan is de kans dat er iets mis gaat heel klein."

Geen impulsaankoop

Ook Adriaanse ziet de trend die ontstaat rond het cosmetisch ingrijpen. Ze is er zeker niet op tegen, maar blijft benadrukken dat het op een goede manier moet gebeuren. "Doe goed onderzoek en zorg voor genoeg bedenktijd. Het moet geen impulsaankoop zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie