Naar homepage
Cultuur & Media

Botox en fillers op je achttiende? Jongeren maken elkaar gek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Botox en fillers op je achttiende? Jongeren maken elkaar gek

[AVROTROS] Het komt steeds vaker voor dat mensen op jonge leeftijd cosmetische ingrepen laten doen. Maar botox en fillers op je achttiende; dat gaat toch veel te ver? Robert Boonen, arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Chirurgie (NVVCC), deelt die mening en sprak in de Nieuwsshow over deze zorgwekkende trend.

“Kunt u nog iets aan mij verbeteren?”

De cosmetische markt is enorm groeiende en met name jongeren tonen steeds meer interesse. Boonen is ongerust over jonge mensen die er goed uitzien en zich toch willen laten verbouwen. Ze willen voldoen aan het schoonheidsideaal en komen met de gekste verzoeken. Zo kwam er bij Boonen een jongen op het spreekuur waarvan hij dacht: ‘die moet ik echt niet op mijn dochter afsturen, want dat is een knappe jongen’. De jongen in kwestie was echter niet tevreden en vroeg Boonen of hij nog iets aan hem 'kon verbeteren’. Waar komt de behoefte om te voldoen aan het schoonheidsideaal toch vandaan? En hoe ver willen jongeren hierin gaan?

Quote

Het is de taak van de arts om aan de jongeren duidelijk te maken waar ze mee bezig zijn en of ze wel de juiste keuzes maken

Arts Robert Boonen

Jongeren maken elkaar gek

“Jongeren maken elkaar gek via Facebook en andere social media”, vertelt Boonen. Niet alleen de bladen, maar juist ook die sociale media staan vol met plaatjes van mooie mensen die voldoen aan het schoonheidsideaal. Jonge mensen zijn daar gevoelig voor. Het aantal beautyvloggers is de laatste jaren gigantisch toegenomen, waardoor tieners steeds vaker worden geconfronteerd met – meestal bewerkte - foto’s van mooie mensen. Ze willen er ook zo uitzien en stappen op de cosmetische arts af.

Quote

Het geluk zit niet in of je een botox behandelingetje hebt laten doen

Arts Robert Boonen

Artsen moeten onderling afspraken maken

“Het is de taak van de arts om aan de jongeren duidelijk te maken waar ze mee bezig zijn en of ze wel de juiste keuzes maken”, zegt Boonen. Het baart hem zorgen dat er artsen zijn die vanwege commerciële overwegingen soms toch dergelijke twijfelachtige behandelingen uitvoeren. “Het is daarom belangrijk dat wij als artsen onderling de discussie voeren: wat doen we nou wel en wat doen we nou niet?”

Quote

Die moet ik echt niet op mijn dochter afsturen, want dat is een knappe jongen

Arts Robert Boonen

Word je daar nou gelukkiger van?

Wanneer je besluit om een cosmetische ingreep te laten doen, is het bovendien maar de vraag of je er gelukkiger van wordt. Boonen is daar duidelijk over: “Denk niet dat je hier gelukkig door wordt. Het geluk zit niet in of je een botox behandelingetje hebt laten doen."

Meer weten?

Ster advertentie
Ster advertentie