Viroloog Marion Koopmans verwacht veel ziekteverzuim: ‘Extra booster gaat dit niet voorkomen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans verwacht veel ziekteverzuim: ‘Extra booster gaat dit niet voorkomen’

Viroloog Marion Koopmans verwacht dat er een nieuwe coronagolf op komst is en dat het zal leiden tot veel ziekteverzuim in allerlei sectoren. En “een extra boostervaccin zal dit waarschijnlijk niet voorkomen”, zegt zij vanochtend bij Sven op 1 op NPO Radio 1. “Die vaccinaties beschermen tegen ic-opname, maar minder tegen de infectie zelf”, legt de wetenschapper uit.

Afgelopen week kwamen er ruim 26.000 positieve testuitslagen binnen bij het RIVM. Een stijging van 70 procent ten opzichte van de week daarvoor. Koopmans spreekt zelfs van een "forse stijging".

De viroloog baseert zich op metingen van het virus in rioolwater, want “die zijn het meest betrouwbaar”. Nu het coronavirus weer opleeft, zou het volgens het OMT-lid geen slecht idee zijn om met het Outbreak Management Team weer bij elkaar te komen. “Er liggen een aantal vragen over vaccinaties.”

Nieuwe golf

Koopmans legt uit dat de nieuwe virusvarianten BA4 en BA5 de eerdere Omikronvariant door heel Europa verdringt. “Dat zijn virussen die net weer besmettelijker zijn. Zij pakken de ruimte”, beschrijft de viroloog.

In landen zoals Portugal leidt de nieuwe infectiegolf tot een beperkte stijging van het aantal ziekenhuisopnames. Koopmans vreest echter dat een nieuwe golf in Nederland, gezien de enorme arbeidsnood, leidt tot maatschappelijke ontwrichting. “Het kan zijn dat ziekenhuizen, die bezig zijn met inhaalzorg, met een hoog ziekteverzuim behandelingen moeten afbellen”, waarschuwt de viroloog.

Vaccinaties

Koopmans stelt dat boosters vlak na elkaar geven uiteindelijk minder effectief is om het virus te bestrijden. “Langere tussenposes geven netto een betere kwaliteit immuunrespons", legt zij uit.

De viroloog vertelt dat de intervallen voor vaccinatie tijdens de omikrongolf korter waren. “De afweging is gemaakt om de boosters te geven, omdat we in een nieuwe golf zaten.”

In de huidige situatie neigt Koopmans naar het bewaren van boosters voor 60-minners voor het najaar, om op die manier een beter immuunrespons te realiseren.

Apenpokkenvirus

Inmiddels zijn er 176 mensen in Nederland besmet met het apenpokkenvirus. Er zijn vooral zorgen over de verspreiding op festivals, zegt Koopmans. “We zien nog geen begin van een afbuiging. Dat is wel zorgelijk.”

Viroloog Marion Koopmans (23 juni 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie