Assistent-scheidsrechter is de nieuwe held van Suriname

foto: EPA/Friedemann Vogelfoto: EPA/Friedemann Vogel
  1. Nieuwschevron right
  2. Assistent-scheidsrechter is de nieuwe held van Suriname

Terwijl landen als Argentinië, Frankrijk en Marokko hun nationale ploegen bij het WK voetbal feestelijk verwelkomen, is in het Surinaamse dorpje Wit Santi een assistent-scheidsrechter als een held onthaald. "Het is hier een groot feest", vertelt journalist Iwan Brave in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Suriname

Surinaamse voetbalheld

Zachari Zeegelaar is de gevierde man in Suriname. Eerder kwam hij in het nieuws doordat hij zou gaan fluiten op het Wereldkampioenschap. Na zijn terugkomst in Suriname blijkt wel hoe groot de vreugde daarover is geweest in het land, legt Brave uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Hij heeft binnen de Surinaamse voetbalwereld datgene gepresteerd, wat de nationale ploeg nooit is gelukt. Dat is het vertegenwoordigen van Suriname op het allerhoogste voetbalpodium. Dat is voor Surinamers een eeuwig durende droom."

De individuele prestatie noemt de journalist opmerkelijk. "Vooral als je beseft dat het uit een klein landje komt zonder een professionele voetbalstructuur." Het is een ontlading van een frustratie over de lange, vruchteloze aanpak van de Surinaamse voetbalbond, vertelt Brave. "Het land kent geen betaald voetbal. Er wordt nauwelijks tot niet geïnvesteerd in het kweken van talent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Diaspora

Toch wordt er wel actie ondernomen om dat te verbeteren, vervolgt de journalist. ''Er is gekozen om de voetballers uit Nederland in te zetten. Maar dat zijn jongens die net niet genoeg zijn voor Oranje. Dan kom je aardig ver in de voorrondes, maar uiteindelijk is het allemaal niet genoeg."

Deze aanpak met bondscoaches uit Nederland mislukte ook al, betreurt Brave. "Dean Gorré, Stanley Menzo en Aron Winter hebben hun tand erop stuk gebeten in betrekkelijk korte tijd."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie