Tweede prik toch mogelijk na allergische reactie

  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede prik toch mogelijk na allergische reactie

Mensen die een allergische reactie hebben gekregen na hun eerste coronaprik kunnen in de meeste gevallen toch volledig worden gevaccineerd. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI). Tot voor kort werd de tweede prik in deze gevallen afgeraden. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met voorzitter Maurits van Maaren.

Vorige maand is een traject gestart waarin deze mensen zich voor vaccinatie kunnen melden bij een allergoloog in het ziekenhuis. "Van alle vaccinaties die we sindsdien hebben gedaan is 100 procent goed gegaan. Dat is wel bijzonder om te kunnen zeggen", aldus Maurits van Maaren, voorzitter van de NVvAKI. Enkele duizenden mensen hebben zich inmiddels gemeld.

Spanningsklachten

In de meeste gevallen blijkt er helemaal geen sprake te zijn van een allergie. "Veel klachten die worden beschreven, passen ook bij spanningsklachten. Een gevoel van een brok in de keel of een verhoogde hartslag bijvoorbeeld." Deze mensen konden zich na het consult bij de allergoloog alsnog bij de GGD melden voor de tweede prik.

Slechts een klein deel van de patiënten blijkt na een test wel echt allergisch. "Toch kunnen we deze mensen in het ziekenhuis veilig vaccineren", zegt Van Maaren. "We hebben tot nu toe nog geen levensbedreigende allergische reacties gezien."

Oproep

Volgens de GGD zijn er ongeveer 11.000 Nederlanders die na de eerste coronavaccinatie een (allergische) reactie kregen. Vaak belden die mensen zelf hun tweede afspraak af, waarna ze in het systeem kwamen te staan met de opmerking 'zorgprogramma niet afgerond in verband met medische reden'. Al deze mensen hebben inmiddels van de GGD een oproep gekregen om zich alsnog te melden bij de huisarts of allergoloog.

"De bij de eerste prik opgebouwde immuniteit is niet verdwenen, dus reken maar dat je na die tweede prik weer goed beschermd bent. Ook al zat er dus wat meer tijd tussen", zegt Van Maaren.

r1jn allergisch

Ster advertentie
Ster advertentie