Astmabehandeling in de bergen verdwijnt uit basispakket: 'Die 66.000 euro kan ik niet zelf betalen'

foto: Charissa Schoutenfoto: Charissa Schouten
  1. Nieuwschevron right
  2. Astmabehandeling in de bergen verdwijnt uit basispakket: 'Die 66.000 euro kan ik niet zelf betalen'

Ieder jaar gaan ruim 100 longpatiënten de Zwitserse bergen in voor een gespecialiseerde behandeling. Zij revalideren daar fulltime en knappen flink op. Maar binnenkort valt de behandeling uit het basispakket. Astmapatiënt Charissa Schouten en longarts Hans in 't Veen vertellen in Radio EenVandaag over het belang van deze zorg.

Video niet beschikbaar

Charissa Schouten heeft sinds haar kindertijd last van ernstige astma. Ze werd in 2011 behandeld in de kliniek in Davos, nadat haar astmatische klachten snel verergerden. "Tijdens de jaarwisseling van 2010 op 2011 ging ik uit met vrienden. Buiten lag er veel sneeuw en binnen blies de rookmachine over de dansvloer. Ik voelde me al ziek, maar negeerde dat omdat ik een leuke avond wilde hebben."

"4 dagen later werd ik opgenomen in het ziekenhuis, waar ik een dikke 10 dagen heb gelegen. Toen mijn longarts terugkwam uit Davos, stuurde mij hij direct naar die kliniek."

Intensief programma

In Davos volgen patiënten met ernstige astma een intensief programma van 3 maanden. "Iedereen denkt dat je daar lekker kunt uitrusten in de natuur, maar het is keihard werken, vertelt Charissa. "5 dagen per week krijg je therapie. Van de fysio ga je naar zwemmen, van zwemmen naar de psycholoog. 's Avonds ben je helemaal kapot."

Charissa had er veel baat bij. "Na de behandeling had ik weer het idee dat ik longen had. Ik kon fietsen, rennen, allemaal door Davos. Het is niet makkelijk, zo ver van familie en vrienden vandaan, maar het levert voor mijn gezondheid heel veel op. Ik ben na 10 jaar prednison gebruik eindelijk prednisonvrij, dat is nog nooit eerder gelukt." Haar longarts zorgt voor de juiste instelling van de medicatie zodat er een conditie kan worden opgebouwd.

Behandeling uit basisverzekering gehaald

"Dat de behandeling in Davos niet meer vergoed wordt, is echt een ramp", verzucht Charissa. "Een opname kost 66.000 euro, dat kan ik echt niet zelf betalen. Ik snap dat de therapie duur is en dat er maar weinig mensen gebruik van maken, maar kwaliteit van leven is alles voor mij. De realiteit is dat ik in Nederland uitbehandeld ben, ik heb geen 'huis-tuin-en-keuken astma' waarmee ik aan een pufje genoeg heb. De stress die dat oplevert maakt ook ziek."

Naar de bergen verhuizen is, ondanks de voordelen voor haar gezondheid, nog geen optie voor Charissa. "Ik heb het overwogen, misschien is het in de toekomst nodig. Maar ik wil ook bij mijn familie zijn, en mijn leven hier opgeven is niet niks."

Astmabehandeling Davos niet meer vergoed

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie