Wat betekenen coronamaatregelen voor geestelijke gezondheidszorg?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekenen coronamaatregelen voor geestelijke gezondheidszorg?

Door de maatregelen rondom het coronavirus kunnen mensen met psychische klachten vaak niet meer terecht in de behandelkamer van de psychiater. Voor deze mensen is de gedachte dat de wereld geen veilige plek zou zijn reëler dan ooit. Wat moet er gebeuren om dit op te lossen? Charlotte Bouwman kampt zelf met psychische problemen. Zij zegt in De Nieuws BV: "Dat dit wegvalt, kan een grote ramp worden."

Video niet beschikbaar

"Ik kan niet meer naar mijn psycholoog en het is ook niet duidelijk tot wanneer deze maatregelen zullen gelden. Als ik nu opgenomen zou moeten worden, kan dat niet en dat is heel beangstigend. Normaal zitten dingen in mijn hoofd maar nu is het én in mijn hoofd en staat de wereld ook echt in brand", aldus Charlotte Bouwman. Zij is inmiddels een petitie gestart omdat ze vindt dat er een GGZ-noodplan moet komen.

Leven in onzekerheid

Jim van Os, psychiater, verbonden aan het UMC Utrecht vult hierop aan dat er veel mensen zijn die op dit moment leven in onzekerheid en dat de situatie tal van vragen oproept. Maar hij stelt ook dat er positieve kanten aan de zaak zijn verbonden. Zo zouden hulpverleners improviseren met onder andere videobellen, er worden online community ’s opgebouwd en verloopt veel contact via Facebookgroepen en WhatsApp.

Psycholoog Gijs Coppens heeft het online Corona loket geopend en hoopt alvast daarmee wat hulp te kunnen bieden: "Wij werken met een groep van gezondheidszorgpsychologen op een vernieuwende manier. Wij werken met zowel videoconsulten als chatcontact."

Corona loket

Coppens: "De afgelopen twee weken merkten wij dat er veel werd gebeld met vragen rondom het coronavirus. Ook door mensen die niet bij ons in behandeling zijn. De optelsom was toen snel gemaakt. Als er vraag naar is moeten we dit beschikbaar maken."

"Wij hadden de infrastructuur al op orde om in deze nieuwe omstandigheden kwalitatief goede zorg en consuls te geven," zegt Coppens. "Er moet wel goede software aan worden verbonden, als dit eenmaal is geïnstalleerd dan kunnen de psychologen direct aan de slag."

Mocht je gebruik willen maken van het corona loket dan kan dat via: www.ipractice.nl/corona/

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie