Viroloog Marion Koopmans tegen FBI over ontstaan van Covid-19: 'Kom met bewijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Marion Koopmans tegen FBI over ontstaan van Covid-19: 'Kom met bewijs'

De irritatie zit hoog bij viroloog Marion Koopmans. Opnieuw is er gedoe over het ontstaan van het coronavirus. Komt het toch uit een Chinees lab? "Dit is nou al zó vaak beweerd, maar steeds zonder bewijs. Ik zeg dan: laat het dan een keer zien. Dan kunnen we een wetenschappelijke afweging maken", aldus een gefrustreerde Koopmans in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

De 'laboratoriumtheorie' is gebaseerd op het idee dat het coronavirus niet is ontstaan op de dierenmarkt Wuhan, maar in een lab aldaar. Ook de voormalig Amerikaanse president Donald Trump hangt de theorie aan. Hij stelde destijds een FBI-directeur aan, die deze dagen ineens ook van zich laat horen. Waardoor de discussie over de theorie weer helemaal oplaait.

Koopmans: "Het punt is dat keer op keer wordt gesuggereerd dat er bewijs is, maar dat wordt vervolgens niet gedeeld. Wij wetenschappers kunnen het dus niet meenemen in een totaalafweging. Twijfel hoort bij wetenschap, maar dit soort beweringen kan ik niet wegen", aldus de Nederlandse topviroloog.

Oproep aan FBI

Koopmans roept de FBI op om de informatie met experts te delen. "Wil je een stap verder komen, dan zal dat moeten. Dat hoeft niet in de krant. Er zijn genoeg manieren om informatie veilig te delen met de WHO."

Volgens de Nederlandse virologe - die onderdeel uitmaakt van die World Health Organization - is dat tot op heden nooit gebeurd. "Bij mijn weten heeft niemand binnen de WHO die informatie ooit gekregen", zegt Koopmans tegen presentator Sven Kockelmann. "Dus kom met bewijs. Dat is - om wetenschappelijk verder te komen - cruciaal."

Marion Koopmans (viroloog) over haar kritiek op de FBI over waar Covid-19 is ontstaan (2 maart 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie