Binnenland
WNL

Topadvocaat Flokstra na OVV-rapport: grote vrees voor nog meer extreem geweld komende tien jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Topadvocaat Flokstra na OVV-rapport: grote vrees voor nog meer extreem geweld komende tien jaar

Topadvocaat Christian Flokstra - die onder meer de moordenaar van de broer van de kroongetuige in het Marengo-proces bijstond - liet zich woensdagochtend bij Sven op 1 hard uit over de snoeiharde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV onderzocht de beveiliging van Derk Wiersum, Peter R. de Vries en de broer van de kroongetuige voorafgaand de aanslag op hun leven.

De conclusie is dat binnen de overheid bekend was dat bij alle drie de personen de dreiging ernstig en het risico hoog was, stelt Flokstra vast. "Er werd onderkend dat zware beveiligingsmaatregelen nodig waren maar dat is niet gebeurd. De grote vraag is: hoe is dat in godsnaam mogelijk?"

Volgens Flokstra is het opsporingsbelang confronterend geweest met het beveiligingsbelang en waren de verantwoordelijkheden voor de beveiliging te fragmentarisch verdeeld. "Je ziet dat bij de uitvoering zoveel diensten betrokken zijn, dat je erop kunt wachten dat de informatiedeling niet lekker loopt."

De strafrechtadvocaat vindt dat "men moeizaam in staat is tot zelfreflectie in ons opsporingsapparaat". Flokstra vervolgt: "Het argument is altijd: wij doen toch alles voor de goede zaak. Daarmee is men niet meer in staat om te kijken naar het eigen falen."

'Politiek is aan zet'

De OVV adviseert om de regels en richtlijnen rondom beveiliging van bedreigde personen wettelijk vast te leggen en zo te voorzien van een kader. Flokstra onderschrijft die aanbeveling van harte. "Onderliggend aan deze zaken zie je dat door het gebrek aan regelgeving en kaders, het OM haar eigen regels bepaalt."

In de nasleep van dit rapport, zijn de ogen van Flokstra gericht op de minister van Jusitie en Veiligheid Dilan Yesilgoz. "De politiek is nu echt aan zet en moet kijken naar het systeemfalen en een nieuw stelsel ontwerpen. Blijf evalueren en evalueren", zo klinkt de oproep van Flokstra richting Den Haag. "Ik vrees anders voor nog meer extreem geweld de komende tien jaar."

Christian Flokstra (strafrechtadvocaat) over het OVV-rapport rond de beveiliging van Derk Wiersum, Peter R. de Vries en de broer van de kroongetuige (1 maart 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie