Ook Marokko genoemd in corruptiezaak Europees Parlement

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook Marokko genoemd in corruptiezaak Europees Parlement

Een grootschalige corruptiezaak in het Europees Parlement doet de Brusselse wandelgangen beven: dit weekend zijn vier mensen vastgezet die worden verdacht van het aannemen van 'steekpenningen uit een golfstaat'. Verschillende media melden dat het om Qatar zou gaan – maar óók Marokko wordt genoemd. Volgens PvdA-kamerlid Kati Piri, tevens voormalig lid van het Europees Parlement, heeft dit ''geen enkele plek'' in het Europees Parlement, vertelt ze in Bureau Buitenland.

Corruptie binnen het Europees Parlement

Panzeri

Onder de verdachten zit onder andere Pier Antonio Panzeri, een Italiaans voormalig lid van het Europees Parlement. Een saillant detail is dat Panzeri jarenlang voorzitter was van de subcommissie voor mensenrechten in het Europees Parlement. Volgens Italiaanse media zou in het arrestatiebevel van Panzeri en zijn partner - die ook bij de zaak betrokken zou zijn- naast Qatar ook Marokko worden genoemd.

'Felle discussies'

Volgens Piri wilde zij en verschillende collega’s enkele jaren terug aandacht besteden aan de mensenrechtensituatie in Marokko, maar was Panzeri daar sterk op tegen. ''Ik heb hele felle discussies met hem gevoerd, omdat ik mij hard maakte voor mensenrechten in Marokko. En hij was toch echt mijn collega die het hardst de andere kant op ging. Dat wij namelijk vooral met Marokko moesten samenwerken en hen niet aan de schandpaal moesten nagelen.”

Het Tweede Kamerlid erkent dat er bij dit soort onderwerpen een verschil van inzicht kan zijn, maar ze schrok juist van de arrestatie van Panzeri. ''Ik had niet gedacht dat daar corruptie achter zat, maar dit brengt het natuurlijk wel in een heel ander daglicht. En hoe kan iemand zo lang dan ook zo’n positie vervullen?''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie