De eerste 1000 dagen van jouw leven zijn cruciaal voor een gezonde toekomst

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste 1000 dagen van jouw leven zijn cruciaal voor een gezonde toekomst

De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor de fysieke, mentale en sociale gezondheid voor de rest van het leven. Om meer waardering en steun voor ouders en verzorgers in deze belangrijke periode te krijgen, start De Gezonde Generatie, een initiatief van twintig gezondheidsfondsen, vandaag met de campagne 'ODE AAN OUDERS'.

"Het tellen van die duizend dagen begint bij het moment van de bevruchting tot het kind twee jaar is", legt Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam uit in Blok&Toine.

'Je kunt het maar één keer goed doen'

"Juist die eerste 1000 dagen zijn heel belangrijk, omdat je organen in die periode worden aangelegd. Als die organen goed gebouwd kunnen worden, is de kans op een lang en gezond leven veel groter. Je leert veel in die eerste 1000 dagen. Dat kun je maar één keer goed doen."

"Chronische ziektes, zoals hart- en vaatziektes, komen steeds vaker voor. Van al die ziekten weten wij dat het risico op die ziekte groter is als je een valse start hebt gehad. Als wij niets doen, nemen chronische ziektes nog meer voor en komt de gezondheidszorg nog meer onder druk te staan", zegt Roseboom.

Veel ouders zijn onzeker

Een goede start betekent goede voeding, veiligheid en gezondheid. Roseboom: "De winst die je daaruit haalt is minder gevoeligheid voor verslaving, minder gedragsproblemen, betere kansen op school en daardoor ook betere kansen op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld."

Een kind opvoeden brengt enorme verantwoordelijkheden met zich mee. Uit wetenschappelijk onderzoek van Influencing For Health van het Amsterdam UMC blijkt dan ook dat 91% van de ouders in Nederland ouderschap een zware taak vindt.

Hulp vragen en aanbieden

Met de campagne 'ODE AAN OUDERS' wil De Gezonde Generatie meer waardering en steun voor ouders in deze belangrijke periode genereren. Enerzijds willen zij het voor ouders makkelijker maken om om hulp te vragen en anderzijds de omgeving stimuleren om eerder hulp aan te bieden.

Roseboom: "Veel ouders weten dat zij belangrijk zijn, maar heel veel ouders zijn onzeker. Soms ontbreekt het aan energie om gezond te koken of een boek voor te lezen. Het is fijn als je als ouder weet dat het oké is om om hulp te vragen."

Als omgeving kun je jouw steentje bijdragen door bijvoorbeeld aan te bieden om een maaltijd te maken of om een keertje op te passen, maar ook door eens te zeggen dat de ouder het goed doet. Roseboom: "Als je als ouder of verzorger steun ervaart en wordt gewaardeerd, dan helpt dat om goed voor je kind te kunnen zorgen." Meer over de campagne 'ODE AAN OUDERS' vind je op deze website.

Eerste 1000 dagen van jouw leven zijn cruciaal voor een gezonde toekomst

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie