'Als huisarts is het je plicht om obesitas bespreekbaar te maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als huisarts is het je plicht om obesitas bespreekbaar te maken'

Het is Wereld Obesitas dag. Een groep wetenschappers en artsen start een campagne om meer aandacht te krijgen in de spreekkamer voor het thema overgewicht. Obesitaschirurg Ronald Liem is één van de initiatiefnemers: "Ik denk dat dokters uitstekend uitgerust zijn om met patiënten hierover te praten. Ik vind dat het als arts je plicht is om het bespreekbaar te maken", zegt hij in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Als chirurg helpt Liem mensen om operatief van overgewicht af te komen. "De mensen die ik zie vormen het topje van de ijsberg. Het gaat om gevallen waarbij andere methodes niet meer helpen om van extra kilo's af te komen."

Kanker en overgewicht

De wetenschap laat steeds duidelijker zien dat overgewicht in verband staat met tal van ziektes. Ronald Liem: "Denk aan type 2 suikerziekte, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, slaapziektes. En zelfs bij kanker wordt de relatie met overgewicht steeds duidelijker."

Merel Wildschut schrijft in haar blogs De Groene Meisjes over leefstijl. Daarin gaat het regelmatig over hoe het is om dik te zijn en hoe anderen daar tegenaan kijken. Wat haar betreft mogen we gerust dik noemen: "Er wordt vaak moeilijk gedaan over hoe je een dik persoon noemt. Niet te krampachtig: je mag gewoon zeggen dat je dik bent. Ik ben daar sinds een paar jaar helemaal okay mee. Maar ik moet zeggen dat ik een prima gelukkig persoon ben. En dik."

Je niet gehoord voelen

Wildschut snapt dat obesitas veelal in verband wordt gebracht met medische klachten, maar vindt dat de aandacht voor overgewicht in de spreekkamer. "Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat mijn klachten totaal niet serieus werden genomen, terwijl echt duidelijk was dat het niets met gewicht te maken had. Gekscherend zeg ik wel eens: je komt met een ingescheurde teennagel en je wordt weggestuurd met een dieet."

"Ik hoor regelmatig van andere dikke mensen dat ze zich niet gehoord voelen bij de dokter. Er zijn zelfs mensen voor wie dat zo'n belemmering is geworden, waardoor ze niet eens meer naar een huisarts of een specialist durven te gaan", zegt Wildschut

Leefstijl

Chirurg Ronald Liem snapt dat artsen voorzichtig moeten zijn met het stigma rondom dikke mensen. Ook het mijden van zorg vindt hij een zorgwekkende zaak. Dikke mensen zouden juist geholpen moeten worden.

Liem: "Er wordt snel gedacht 'eigen schuld dikke bult', maar dat is niet zo." Wat Liem betreft mist er vaak kennis en kunde over obesitas bij artsen. "Er is te weinig aandacht voor dit onderwerp in de opleidingen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie