Philips roept beademingsapparaten terug vanwege gezondheidsrisico's - Wat als je er afhankelijk van bent?

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Philips roept beademingsapparaten terug vanwege gezondheidsrisico's - Wat als je er afhankelijk van bent?

Philips roept wereldwijd miljoenen slaapapneu-apparaten terug omdat patiënten schadelijke schuimdeeltjes kunnen inademen. Zo'n terugroepactie betekent veel voor apneupatiënten, want alleen al in Nederland zijn tienduizenden mensen voor een goede nachtrust afhankelijk van zo'n apparaat.

Nathalie is arts en zelf apneupatiënt, hoewel zij niet het specfieke apparaat gebruikt dat door Philips wordt teruggeroepen, weet ze hoe belangrijk het is: "Het apparaat is héél belangrijk voor mensen met apneu. Ik wil nog net niet zeggen dat ik er afhankelijk van ben en dat ik anders niet meer leef, maar een goede nachtrust is voor mij zeker kwaliteit van leven", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

40 keer per uur wakker

Een nachtje zonder apparaat slapen, heeft dus een grote impact: "Stel dat ik nu een nachtje zonder apparaat zou slapen vanwege de terugroepactie, dan zou ik dus 40 keer per uur wakker worden. Bij apneu drukt je tong je luchtpijp dicht, waardoor je dus geen zuurstof meer krijgt. Het stokt en je ademt dus niet meer, veertig keer per uur. Omdat je hersenen reflex doorgeven dat je moet gaan ademen. Het brein wil natuurlijk zuurstof en lucht en dan wordt er een reflex doorgegeven dat je moet ademen en word je wakker. En dan slaap je dus gewoon niet. Sommigen mensen kunnen een halve minuut hun adem inhouden, maar probeer dat maar eens iedere minuut te bewerkstelligen om dan toch weer zuurstof te krijgen. Dat lukt gewoon niet."

Erger en erger

Het duurde bij Nathalie lang voor ze door had dat ze last had van apneu. Vaak merkt de omgeving het eerst op: "Je merkt het zelf niet als je patiënt bent. Het sluipt erin, dat is bij mij tien jaar in de maak geweest en het werd gewoon erger en erger. Op een gegeven moment denk je dat je gewoon heel erg moe bent. Je wijt dat dan aan allerlei andere dingen behalve aan je slaap, want dat ben je gewend. Gek genoeg. Het zijn omstanders die je erop wijzen dat je je eens moet laten testen."

En het blijft niet bij vermoeidheid: "Je krijgt chronisch slaaptekort. Eerst voel je je vooral moe, maar daarna komt je sociale leven op een lager pitje te staan, je hebt geen energie om af te spreken na het werk. Ook sporten wordt moeilijker, want je moet langer herstellen en je afweersysteem kan naar beneden gaan waardoor je snel ziek wordt."

Erfelijk

Nathalie wil vooral nog één vooroordeel uit de wereld helpen: "Ik denk dat bij mij apneu erfelijk is en dat alles in mijn tong en strottenhoofdgedeelte gewoon smal is. Het heeft dus een anatomische oorzaak, maar zo krijg ik het nooit in de boeken terug te lezen. Er wordt altijd een beeld geschetst van de dikke man met een bierbuik, maar dat was ik niet. Ik was 36 jaar, woog 65 kilo en sportte vier tot vijf keer per week. Pas na anderhalf jaar gebruik kan ik eindelijk een keer zeggen dat het goed gaat met me en dan ben ik nog redelijk snel. Het kan gemiddeld zo'n drie jaar duren voor je eindresultaat ziet", besluit ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie