Speciale hoorzitting Capitoolbestorming van start

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale hoorzitting Capitoolbestorming van start

In de Verenigde Staten is vandaag de hoorzitting begonnen over de bestorming van het Capitool in Washington D.C. afgelopen januari. De onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden ondervraagt vier politieagenten die tijdens de rellen Trump-supporters buiten de deur probeerden te houden.

"Deze vier agenten hebben allemaal deze dag meegemaakt", zegt correspondent Marieke de Vries. Eén van de agenten die vandaag zijn verhaal deelde is Sergeant Aquilino Gonell, een Irak-veteraan. Hij beschrijft die bewuste dag – 6 januari 2021 – als een middeleeuws slagveld. Hij vertelt tijdens de zitting onder andere over hoe hij werd geslagen en volledig onder de pepperspray thuiskwam. Hij zegt nog nooit zo bang te zijn geweest.

Agent Michael Fanone vertelt hoe de menigte zijn wapen probeerde af te nemen. "Het is een trauma dat nog steeds leeft bij deze agenten", zegt De Vries. Dat komt mede door de dood van collega’s, waaronder ook zelfmoord. "Tachtig agenten raakten die dag gewond. Ruim zeventig agenten hebben ontslag genomen of zijn ontslagen."

Het comité

De commissie die onderzoek doet naar de rellen bestaat uit negen leden, waaronder zeven Democraten en twee Republikeinen. "Het is een commissie te vergelijken met een parlementaire onderzoekscommissie zoals we die in Nederland kennen", zegt De Vries. Aanvankelijk stemden zowel de Democraten als de Republikeinen in om een commissie te vormen met leden uit beide partijen. "Maar dat werd later geblokkeerd door de Republikeinen die sinds de bestorming overwegend de kant van Trump hebben gekozen."

De Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi besloot vervolgens zelf een commissie in te stellen, waarbij ze de Republikeinen uitnodigde leden van de partij kandidaat te stellen. Uiteindelijk zijn daar twee Republikeinse leden van over gebleven: Liz Chaney en Adam Kinzinger. "Beiden bekende critici van Trump, die vanaf het begin hebben gezegd dat de voormalig president medeverantwoordelijk is geweest voor het geweld op die dag."

Republikein Liz Chaney stemde destijds voor de afzetprodecure van Trump. Daarop volgde al eerder een onderzoek naar Trumps medeverantwoordelijkheid voor de rellen. "Dit onderzoek gaat breder in op wat er die dag precies is gebeurd en belangrijker nog: hoe het in de toekomst kan worden voorkomen", aldus De Vries.

Weerstand

Het grote deel van de Republikeinen is niet blij met dit onderzoek. "Ze doen het af als een politiek spel van de Democraten om Republikeinse kiezers af te schrikken. Ze willen het zelf ook liever niet meer over deze dag hebben, omdat het ze kan schaden", zegt De Vries. "Sommigen proberen vol te houden dat er die dag niets aan de hand was.” Een groot deel van Trumps achterban steunt hem nog steeds en met de tussentijdse verkiezingen in het vooruitzicht willen de Republikeinen die stemmers niet verliezen.

Of dit onderzoek iets nieuws gaat opleveren, is nog maar de vraag. "We hebben alle beelden live kunnen zien op televisie en nadien is er nog veel maar naar buiten gekomen over hoe die dag is verlopen. Veel nieuwe feiten zal het waarschijnlijk niet opleveren, maar het zal wel meer inzicht geven over hoe het die dag zo mis kon gaan", aldus De Vries.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie