Buitenland
NOS

Bestorming Amerikaanse parlementsgebouw scherp veroordeeld

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestorming Amerikaanse parlementsgebouw scherp veroordeeld

De gebeurtenissen in Washington worden door veel Amerikaanse politici scherp veroordeeld. Pro-Trumpbetogers drongen aan het begin van de avond het Amerikaanse parlementsgebouw binnen, het Capitool.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met Amerikadeskundige Victor Vlam.

Video niet beschikbaar

Nancy Pelosi

De Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi noemt de bestorming van het Capitool net als veel van haar collega's een aanval op de democratie. "We weten dat we moeilijke tijden beleven, maar deze aanval op onze democratie konden we ons nauwelijks voorstellen."

Pelosi benadrukte dat de procedure om Bidens zege te bekrachtigen doorgaat. Op die manier laten we de wereld zien, dat we ons niet laten intimideren, sprak ze. "We zullen laten zien uit welk hout we gesneden zijn."

Mitch McConnell

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, noemt de demonstranten "losgeslagen". "Ze hebben geprobeerd om onze democratie te ontwrichten, maar het is hen niet gelukt. We buigen niet voor wetteloosheid of intimidatie."

McConnell benadrukt, net als Pence, dat de uitslag van de presidentsverkiezingen vandaag zal worden bekrachtigd.

Chuck Schumer

"Deze gebeurtenissen zouden niet gebeurd zijn als Trump er niet was geweest", zegt Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat. "Dit is niet spontaan gebeurd. De president treft veel blaam. Hij heeft hen opgehitst met zijn woorden en zijn leugens."

"Dit waren relschoppers en opstandelingen, knokploegen en misdadigers", zei Schumer, die de indringers ook terroristen noemde. Hij riep op om hen te vervolgen.

Barack Obama

Voormalig president Obama noemt het geweld van afgelopen dag een "enorme schande" voor de natie. "We houden onszelf voor de gek als dit als een complete verrassing komt", staat in een verklaring. "Al twee maanden weigeren een politieke partij en gelijkgestemde media hun publiek de waarheid te vertellen over de verkiezingen."

Republikeinse leiders hebben de keus, zegt Obama. "Ze gaan op deze manier door en blijven het vuur opstoken of ze kiezen voor de realiteit en beginnen met het doven van de vlammen."

Victor Vlam over de gebeurtenissen in Washinton D.C.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie