Niet meer testen bij de GGD op corona: voor kwetsbaren wordt het nog lastiger

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet meer testen bij de GGD op corona: voor kwetsbaren wordt het nog lastiger

Een einde van een tijdperk lijkt in zicht, want na twee jaar hoef je vanaf vandaag niet meer naar de GGD om je te laten testen op corona. Maar ondanks dat we nu als samenleving in een fase zitten waarin we het virus accepteren, moeten we blijven omkijken naar onze kwetsbaren, zegt ook wetenschapsjournalist Jop de Vrieze in Vroeg!

Video niet beschikbaar

De beslissing om het testen bij de GGD niet meer als advies te laten gelden zag De Vrieze aankomen. De afgelopen twee jaar hebben we door immuniteit en vaccineren genoeg weerstand opgebouwd om ook deze maatregel los te laten, de ziekte is voor velen van ons nu veel milder. "Corona wordt nu vergeleken met virussen die we al kennen, zoals griep", aldus de wetenschapsjournalist.

Kwetsbaren

Toch vreest ook De Vrieze dat we met het loslaten van testen een grote groep kwetsbaren uit het oog verliezen. "Het is nu meer ieder voor zich, maar dat werkt niet bij een virus." De wetenschapsjournalist geeft aan dat vooral mensen met immuunstoornissen en kankerbehandelingen op dit moment een serieus probleem hebben.

De Vrieze geeft aan dat deze groep zich nog steeds zal moeten isoleren van de samenleving en zal moeten blijven boosteren. Een andere oplossing ziet hij helaas nog niet voor deze groep, ook omdat hij zich afvraagt hoe lang ze het nog kunnen blijven ontlopen. De wetenschapsjournalist geeft aan dat er in onze maatschappij een factor is bijgekomen waarin we een deel van het virus moeten accepteren. "In heel veel landen is het heel normaal dat er veel ziektes zijn, wij zijn dat niet gewend."

Testen beschikbaar stellen

Een deel van de kwetsbaren zal dus afwegingen moeten blijven nemen, ook van wat ze vragen van hun omgeving, zoals zelftesten doen. Om de kwetsbaren tegemoet te komen zou De Vrieze het een goed idee vinden om meer gratis testen beschikbaar te stellen. "Het Rode Kruis stelt deze nu beschikbaar aan mensen die het niet heel breed hebben, maar ze zouden het veel breder beschikbaar moeten stellen. Zo halen ze ook weer een drempel weg voor de kwetsbaren."

Benieuwd naar het hele gesprek en wat jij kan doen om het gesprek over corona open te houden? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

11-4 Het einde van het testtijdperk: "We zitten in een sociaal experiment na corona" - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie