Bmr-vaccinatie helpt mogelijk tegen corona-infectie

foto: SELF & AAPfoto: SELF & AAP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bmr-vaccinatie helpt mogelijk tegen corona-infectie

Het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond zorgt er mogelijk voor dat mensen minder ziek worden door een coronabesmetting. Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Cambridge en het academisch ziekenhuis in Luton bij Londen. Volgens hen zijn er overeenkomsten tussen de drie ziektes en het coronavirus. Redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink legde het vanochtend uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Bmr-vaccinatie geeft mogelijk milder verloop van covid-19-infectie

Sinds ongeveer 40 jaar krijgen kinderen de zogenoemde bmr-prik, niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Spanje, Italië en Duitsland. Dat zou kunnen verklaren waarom jongere mensen vaak minder ziek worden als ze corona krijgen dan ouderen. De oudere leeftijdsgroepen hebben die vaccinaties niet gehad, de jongere in overgrote meerderheid wel.

De onderzoekers zeggen dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond het coronavirus niet kan voorkomen, maar dat het de klachten wel zou kunnen verlichten. Of dat echt zo is, moet vervolgonderzoek uitwijzen.

Klinkt logisch

Christian Hoebe, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Zuid-Limburg, vindt de uitkomsten van het Britse onderzoek logisch klinken: "Je ziet wel vaker dat vaccins met levend materiaal een algeheel effect hebben op het immuunsysteem. Meestal is dat een nadelige bijwerking, nu zou dat het eerder een gunstige kunnen zijn."

Ook Hans van Vliet, hoofd van Het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM wijst erop dat "levend verzwakte vaccins" vaker in verband gebracht worden met bescherming tegen andere ziekten dan die waarvoor ze bedoeld zijn. "Meestal betreft dat studies in ontwikkelingslanden en is er discussie over de resultaten", zegt Van Vliet. "Het is een interessante hypothese, maar zoals we weten houden weinig interessante hypotheses uiteindelijk stand. Maar het is goed om dit nader te onderzoeken, want het zou mooi zijn als het waar is."

Meer informatie hierover is te lezen op nos.nl.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie