Lange wachtlijsten drijven transgender mensen naar het buitenland

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Lange wachtlijsten drijven transgender mensen naar het buitenland

Online met de pet rondgaan voor het bekostigen van een geslachtsverandering operatie in het buitenland: het komt steeds vaker voor vertelt Sam van den Berg van belangenorganisatie Transvisie in De Nieuws BV. Samen met plastisch chirurg Radboudumc Tim Nijhuis en Bappie Kortram, die zich vorig jaar liet opereren in het buitenland, vertelt Van den Berg over de huidige staat van de wachtlijsten en de frustraties van transpersonen.

Kortram, die in Nederland niet in aanmerking kwam voor transgenderzorg vanwege zijn te hoge BMI, week uit naar Spanje om daar zijn geslachtsverandering operatie te ondergaan. Hij was niet verrast dat hij in Nederland niet in aanmerking kwam voor de zorg die hij wilde. "Ik had niet de hoogste verwachtingen toen ik bij de transzorg naar binnenrolde in 2010, dus ik ben naar het buitenland gegaan. Als je hier niet krijgt wat je wilt, ga dan de grens over." Via een online crowdfunding haalde Kortram geld op om de operatie te bekostigen.

Crowdfunding neemt toe

Van den Berg hoort veel soortgelijke verhalen langskomen bij belangenorganisatie Transvisie. "De vraag naar geld door transgenderpersonen voor het bekostigen van operaties is aan het groeien, je ziet steeds meer crowdfunding projecten online komen." Van den Berg snapt waarom transgendermensen naar het buitenland gaan, ondanks dat het niet de voorkeur heeft van Transvisie. "De wachtlijsten hier zijn vreselijk lang, alleen voor een intake moet je al drie jaar wachten bij grote poli's."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Feminisatie

Nijhuis, plastisch chirurg bij het Radboudumc, begrijpt de frustratie van transgenderpersonen over het lange wachten. Sinds 2021 biedt het Radboudumc chirurgische zorg aan voor transpersonen. "Ik zie voornamelijk frustratie en verdriet bij feminisatie, het chirurgische vervrouwelijken van het gelaat." Nijhuis begrijpt niet waarom het College van Zorgverzekeringen feminisatie niet ziet als een primair geslachtskenmerk. Hierdoor worden deze ingrepen niet vergoed.

Verandering

Ondanks de lange wachtlijsten en discussies over wat wel en niet vergoed wordt door zorgverzekeraars, merkt Van den Berg van Transvisie dat er beweging in de transgenderzorg zit. "Het zorgtraject is niet meer zoals in 2010 en zorgaanbieders werken steeds meer toe naar een triage traject."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie