Heeft het zin om je wasgoed op hogere temperaturen te wassen?

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft het zin om je wasgoed op hogere temperaturen te wassen?

[EO - NOS] "Het is natuurlijk modern om te wassen op lagere temperaturen, maar gaat het virus wel dood op 30 graden?" In een nieuw coronaspreekuur leggen Lara Rense en Tijs van den Brink experts vragen van luisteraars voor over de coronacrisis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woensdag stelde verpleegkundige Ingrid Winkel-Duijm een vraag over de temperatuur waarop je handdoeken zou moeten wassen. "Moeten we niet zoveel mogelijk van onze katoenen spullen op 60 graden wassen? Niet alleen voor ons in de thuiszorg, maar ook bij gezinnen thuis?"

Viroloog van het Erasmus Medisch Centrum Annemieke van der Eijk is het daarmee eens. "Je weet niet hoe lang een handdoek er al hangt en je weet niet wat eraan is afgeveegd. En het klopt dat virussen en bacteriën minder goed bestand zijn tegen wassen op hogere temperaturen."

Virusvrij?

Het coronavirus kan uren tot dagen overleven op oppervlakten, afhankelijk van de situatie. "Als je je handen wast, valt het virus gemakkelijk uit elkaar door zeep. Maar als je je handen niet goed wast en grote hoeveelheden virus aan een handdoekje smeert, dan kan dat enkele uren op de handdoek overleven."

Wie ergens te gast is en zijn handen moet drogen aan een handdoek, kan daarom beter de handen niet afdrogen. "Want het is de vraag of je handen dan virusvrij zijn. Dat was eigenlijk altijd al zo, maar nu zijn we ons meer bewust van de risico's die we lopen."

In deze aflevering werd ook besproken hoe je een helpende hand kunt vertrouwen, wat je buiten mag doen als je oud bent en wat het effect op het sterftecijfer is bij een totale lockdown. De hele aflevering luister je hier terug.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie