Canada probeert te verzoenen met inheemse bevolking

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Canada probeert te verzoenen met inheemse bevolking

Na 140 jaar is in Canada een traditionele hoofdtooi terug bij de rechtmatige eigenaar. Tijdens een ceremonie werd de tooi van een lokaal museum uit Ontario overgedragen aan Petra A'Huille, de leider van een inheemse familie. ''Het is meer dan alleen een prachtig kunstobject'', vertelt correspondent Tom Bijvoet in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Canada

Maiyoo Keyoh

Ruim 200 jaar geleden werd de hoofdtooi gemaakt door de Maiyoo Keyoh, een inheemse familie in Canada. In de hoofdtooi zitten verschillende zeldzame objecten. ''De hoofdtooi is een prachtig stuk inheemse kunstnijverheid. Hij is gemaakt van schelpen, balein van bultrugwalvissen én van het haar van de voorouders van de leider'', vertelt Bijvoet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ceremoniële betekenis

Maar ruim 140 jaar geleden nam een priester de hoofdtooi mee, waarna het in het lokale Royal Ontario Museum terecht kwam. Bij toeval kwam de man van Petra A’Huille de tooi enkele jaren geleden op het spoor. Volgens Bijvoet heeft de hoofdtooi een ceremoniële betekenis, en dus was het van groot belang om de tooi terug te laten keren naar de Maiyoo Kehoh. ''Het representeert de connectie tussen de leider van de groep en het groepsterritorium. Je kunt het dus in die context zien als een soort erfelijk overgedragen burgemeestersketting.''

Eeuwenlang onderdrukt

In Canada is de zwarte geschiedenis van het land de laatste jaren terug op de agenda gekomen, vertelt Bijvoet. ''De inheemse bevolking vormt ongeveer vijf procent van de bevolking van Canada. Het zijn de afstammelingen van de mensen die hier woonden voordat de Europeanen kwamen. Ze zijn eeuwenlang onderdrukt door de kolonisten en leven vaak een marginaal bestaan op afgelegen reservaten of in sloppenwijken in de steden.'' Vorig jaar werden nog massagraven gevonden van inheemse stammen. De Canadese premier Trudeau bood daarvoor vorig jaar zijn excuses aan, en er is inmiddels volgens Bijvoet een breder proces op gang om achterstanden en discriminatie van deze groep structureel aan te pakken. ''Deze overdracht is een voorbeeld van het verzoeningsproces.'' Toch blijft het een stroperig proces. Zo beschuldigden demonstranten deze week Trudeau nog van ecocide.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie