Buitenland
VPRO

Palingpaniek bij inheemse bevolking Canada

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Palingpaniek bij inheemse bevolking Canada

In Canada leidt overbevissing tot een afname van de palingpopulatie. Problematisch voor een inheemse gemeenschap, die de vis als een spiritueel belangrijk wezen ziet. Correspondent Tom Bijvoet vertelt in Bureau Buitenland hoe de spirituele connectie tussen mens en vis nu onder druk staat.

Palingpap

De inheemse Mi’kmaq hebben vanouds een diepe relatie met de paling. "De vis speelt een belangrijke rol in hun cultuur. Paling is voor hen niet alleen lekker en voedzaam eten, maar zorgt ook voor een belangrijke connectie met de spirituele wereld," vertelt Bijvoet.

De vis vertegenwoordigt namelijk een brug tussen de fysieke wereld en de spirituele sfeer. "Zo wordt een pasgeboren baby, zeg maar net aangekomen uit die andere wereld, gevoed met een pap gemaakt van paling. En paling is ook traditioneel het laatste maal dat een Mi’kmaq op zijn sterfbed te eten krijgt."

Quote

Je vangt net genoeg voor jezelf en een beetje extra om weg te geven.

Tom Bijvoet

Voedsel voor de ziel

Daarnaast zien de Mi’kmaq het palingseizoen als een periode van hulp aan minder bedeelden. "Een deel van de vangst wordt aangeboden aan leden van de gemeenschap, die zelf niet in staat zijn om op visvangst te gaan", aldus Bijvoet.

Zo is paling niet alleen voedsel voor het lichaam, maar ook voor de ziel. "Je vangt net genoeg voor jezelf en een beetje extra om weg te geven. Aan andere mensen, maar ook weer aan de natuur, bijvoorbeeld door af en toe een paling aan een zeearend te offeren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ecologische verstoringen

Maar die palingtraditie staat nu onder druk. "Waar de Mi’kmaq binnen hun cultuur altijd de nadruk legden op duurzame visvangst, merken ze al een aantal jaar dat de palingstand terugloopt vanwege menselijke activiteiten en ecologische verstoringen. En dat bedreigt niet alleen hun dieet, maar ook hun cultuur", vervolgt Bijvoet.

Hoewel de Canadese regering maatregelen heeft genomen, zoals moratoria op de vangst van glasaal, loopt de palingstand steeds verder terug. "En zolang het de autoriteiten niet lukt om grip op de situatie te krijgen, ziet het er voor de Mi’kmaq somber uit."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie