Opvolger Ernst Kuipers: 'Rampscenario in zorg lijkt afgewend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvolger Ernst Kuipers: 'Rampscenario in zorg lijkt afgewend'

Het rampscenario Code Zwart, waarvoor bij de uitbraak van de omikrongolf gevreesd werd, lijkt afgewend. Dat zei Ina Kuper, de waarnemend voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in het radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1. Kuper is de tijdelijke vervanger van Ernst Kuipers, die deze week is begonnen als minister van VWS.

Video niet beschikbaar

Volgens Kuper is het rampscenario op dit moment afgewend. “En gezien de ontwikkelingen in landen om ons heen lijkt het ook niet waarschijnlijk dat we nog in zo’n scenario terecht gaan komen”. Het zou de waarnemend beddenbaas dan ook “niet verbazen als het kabinet morgen versoepelingen door gaat voeren”.

Ze begrijpt de “enorm lastige afweging” waar het kabinet vandaag voor staat. “Ik denk dat het heel ingewikkeld is. We zien een aantal gunstige trends in de landen om ons heen, bijvoorbeeld in Denemarken. Maar je kunt geen appels met peren vergelijken. Landen dus ook niet, maar het is wel hoopgevend”, aldus Kuper.

Effect omikron in ziekenhuizen over twee tot drie weken zichtbaar

Omdat de besmettingen met de omikronvariant de afgelopen twee weken met name onder jongeren zitten, durft Kuper nog geen conclusies te trekken uit de huidige ziekenhuisopnames. “Daarvoor is het wachten tot de groep 50-plussers besmet raakt, omdat zij een grotere kans hebben in het ziekenhuis terecht te komen”. “Over een week of twee à drie kunnen we daar veel meer over zeggen, dan zijn de cijfers een stuk nauwkeuriger.”

Besmet zorgpersoneel aan het werk?

Omikron leidt er volgens ziekenhuisbestuurder Kuper vooralsnog niet toe dat de ziekenhuizen over moeten gaan tot het inzetten van positief getest zorgpersoneel. “Maar de draaiboeken daarvoor liggen in alle zorgorganisaties klaar. De kern is: als je besluit om mensen die positief getest zijn – en geen klachten hebben – in te zetten, dat je dat op een verantwoorde manier moet doen. Die afweging moet je per geval en per groep maken, maar je hoopt daar natuurlijk van weg te kunnen blijven”, aldus de waarnemer van Ernst Kuipers bij het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie