NPO Radio 1 Klimaatstudio
KRO-NCRV

Hoe bereik je mensen die klimaatacties betuttelend vinden? 'Niet te veel zeggen: u moet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bereik je mensen die klimaatacties betuttelend vinden? 'Niet te veel zeggen: u moet'

Het geld niet hebben voor verduurzaming, je luxe leven niet op willen geven of wijzen op overbevolking aan de andere kant van de wereld. Er zijn groepen Nederlanders die om deze redenen klimaatacties maar betuttelend vinden. Hoe bereik je die mensen? Spraakmakers zocht ze op en vroeg context aan een hoogleraar omgevingspsychologie.

Video niet beschikbaar

Letty is tweenzeventig en helpt al elf jaar dag in dag uit 'een vrouwtje in de zorg'. Maar Letty heeft haar eigen wereldje. Daar heeft ze de overheid niet voor nodig.

"Bepaal het voor me eigen wel mijn eigen wat ik bedoel. Ik bedoel elektriciteit dat het duurder de de wij draaien automatisch al minder gebruiken. Uh gas ga je en minder doen. Uh vlees. Ja ik ben een vleeseter dus dat dus dat zal blijven."

Je bereikt zo weinig

Nou hebben we het deze week over de klimaatweek. Is dat iets waar u zich mee bezighoudt?
"Niet zo. Nee, echt nee. De wereld. Uh, is toch op z'n kop en dat blijft doorgaan. Ik wil luistert dan weer wel naar dit programma. Dinsdagmiddag het Vragenuurtje. Die volg ik ook altijd. Maar je bereikt d'r zo weinig mee."

Linda Steg, hoogleraar omgevings psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar wat mensen motiveert om duurzaam te handelen. Ze schreef mee aan het derde IPCC rapport. Dat concludeerde in april nog dat onmiddellijke klimaatactie nodig is om een kritische opwarming van de aarde tegen te gaan.

Heel klein

Zij herkent Letty's houding. "Onze eigen bijdrage is natuurlijk heel klein, maar we zijn met heel veel mensen en als we allemaal tegelijkertijd handelen, kunnen we wel een hele belangrijke bijdrage leveren."

Hoe bereik je deze groep? "Niet te veel zeggen u moet uh mensen zelf ook de vrijheid uh geven om keuzes te maken. Mensen helpen duurzame keuzes te maken en mensen bewust maken van het feit dat ze al heel veel dingen doen die goed zijn voor het milieu. Want dan ga je jezelf meer zien als duurzaam persoon en dat motiveert weer om ook andere duurzame keuzes te maken."

Deel II: Chris Nierop vraagt zich af hoe mensen de verduurzaming van hun huis moeten betalen

Deel III: boer Walter Roubos uit Leersum ziet niks in vleesbelasting

Deel IV: Het werkelijke probleem is overbevolking, vindt Michel Girbes, die er zelf heel warmpjes bij zit

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie