NPO Radio 1 Klimaatstudio
BNNVARA

'Op deze klimaattoppen wordt pijnlijk duidelijk dat Rutte niks doet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op deze klimaattoppen wordt pijnlijk duidelijk dat Rutte niks doet'

De COP27 gaat bijna van start. Op deze 27e klimaattop in Sharm-el-Sheikh komt Greta Thunberg niet, want zij gelooft er niet meer in. Heeft ze gelijk? Heeft zo'n top wel zin? "Ja", zegt Europarlementariër Bas Eickhout, delegatieleider op de klimaattop namens het Europees Parlement. "Je moet ook druk opvoeren op de Rutte's van Europa."

Video niet beschikbaar

Veel klimaattoppen zijn niet echt succesvol geweest. Die in Parijs wordt wel als succesvol gezien, maar zelfs de doelen die daar gesteld zijn gaan we waarschijnlijk niet halen. Heeft het dan wel zin dat iedereen weer bij elkaar komt op zo'n klimaattop in Egypte? Ik vind ook dat het veel te langzaam gaat, er is niet genoeg urgentie", zegt Bas Eickhout. Hij gaat namens het Europees Parlement naar de COP27.

Action, action, action

Eickhout: "Ik krijg ook hoofdpijn als ik Rutte 'action action action' hoor zeggen op de COP26, want je weet vervolgens wat hij thuis doet. Dat is precies de greenwashing waar Greta Thunberg het over heeft." Toch heeft een klimaattop wel zin zegt Europarlementariër Eickhout. "Er is geen onderwerp in de wereld waarover de wereld nog bij elkaar kan komen en tot een soort van akkoord kan komen. Waar ook China en de VS over onderhandelen."

Eickhout vindt het super frustrerend dat we de doelstellingen vaak niet halen, "maar wat is het alternatief? Dan gaan landen als China achteroverleunen, die vinden het prima zonder klimaatakkoord. Maar ze willen niet de spelbreker worden genoemd. Dus zo'n top zorg ervoor dat er toch weer druk komt als we het slim spelen. Dat is in Parijs gelukt."

Fossiele bedrijven

Ook een rijk land als Nederland gaat de klimaatdoelen niet halen, blijkt uit een recent rapport van het PBL. Je zou er moedeloos van worden. Moeten we met z'n allen niet meer gaan, net als Greta Thunberg? "Weet je wie er wel gaan", vraagt Eickhout, "de fossiele bedrijven en fossiele regeringsleiders. Het probleem met onze regeringsleiders is helaas dat ze het niet uit zichzelf doen. Zo'n top is nodig tot druk. Je moet ook druk opvoeren op de Rutte's van Europa. Wij moeten een beter eigen voorbeeld geven. Deze toppen zijn een moment dat pijnlijk duidelijk wordt dat Rutte niks doet."

Het voelt misschien alsof we stilstaan, maar dat is volgens Eickhout niet zo. "Als je kijkt naar 2009 tot nu is er echt wel wat veranderd. Landen praten er in elk geval over. En dan kan je zeggen: wat hebben we aan praten? Maar 10 jaar geleden hadden ze het er niet eens over. China heeft nu bijvoorbeeld wel beloftes gedaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie