NOS Radio 1 Journaal
NOS

De Stemming in de VS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Stemming in de VS

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen trok correspondent Marieke de Vries door het land om de stemming van de Amerikaan te peilen. Gaan ze 'four more years' verder met de Republikeinse Donald Trump, of wordt het Democraat en oud-vicepresident Joe Biden?

Voedselbanken hebben het druk

Sinds de coronacrisis hebben de voedselbanken in de VS het extra druk. Daarom trok Marieke naar een voedselbank waar ze merkte hoeveel mensen nood hebben aan die ondersteuning. Heel wat Amerikanen zijn hun baan verloren door de pandemie en de werkloosheidscijfers zijn enorm gestegen.

Verkiezingsblog Amerikacorrespondent Marieke de Vries #3

Trump-aanhangers in West Virginia

In de christelijke staat West Virginia heeft Donald Trump de meeste aanhang. Maar liefst 68% van de inwoners stemde in 2016 voor Trump. Zo ook Jason, eigenaar van een Christelijke filmmaatschappij in West-Virginia. En hoewel hij het niet altijd eens is met de aanpak van de president, zou hij nooit voor een Democraat kunnen stemmen. Daarvoor is hij te 'pro life'.

Amerika

De buren van Pete Buttigieg

Op naar South Bend, Indiana. De stad van de Democratische presidentskandidaat Pete Buttigieg. Hoewel hij zich zelf al vrij vroeg terugtrok als kandidaat, was hij wel de eerste die zijn steun uitsprak voor Joe Biden. Volgen zijn buren dat advies?

Blog Marieke

Vasthouden aan Second Amendment

Marieke ging langs bij een wapenwinkel. Daar werd het meteen duidelijk dat de Second Amendment - het recht om een wapen te dragen - een gevoelig onderwerp is. Wapenliefhebbers zijn bang dat ze geen wapen meer mogen dragen als Biden aan de macht komt. En hoewel verkiezingsjaren altijd druk zijn voor de wapenwinkels, lag de verkoop nooit eerder zo hoog. Ligt het aan de verkiezingen of spelen de rellen en het coronavirus ook een rol?

Marieke blog 9 oktober

Kan Trump rekenen op steun van de Amerikaanse boeren?

Langs de snelweg in Wisconsin, hartje Amerika, kwam correspondent Marieke de Vries de ‘Marieke Gouda experience’ tegen. De Nederlandse Marieke Penterman woont al sinds 2003 in de VS en voelt zich als boer niet gesteund door president Trump.

RJN Marieke de vries Boeren

Kinderen van de President voeren flink campagne

Niet alleen de president, maar ook zijn kinderen voeren door het hele land campagne om Trump herkozen te krijgen. Don jr. was op campagne op een jachtclub in Pennsylvania, waar het heel spannend is. De Trump-aanhang moet niets van de progressieve ideeën van de democraten hebben.

RJN Marieke De Vries

Bezorgen vrouwen in swing states Trump weer de overwinning?

In 2016 bezorgden vrouwen in de buitenwijken van swing states Trump de overwinning, maar hun steun brokkelt in rap tempo af. Kan Trump ook deze keer rekenen op de vrouwen?

RJN Marieke De Vries

Deze Republikein kan Trump niet meer steunen

Op het vliegveld van Phoenix, Arizona ontmoet Marieke de Amerikaan Cahen. Eerder steunde hij Republikeinse kandidaten als McCain en Romney, maar na vier jaar Trump gaat zijn stem nu toch uit naar Biden. Hij heeft echt geprobeerd de president te begrijpen en te steunen, maar Trump die extreem rechts maar niet wil veroordelen is voor hem een stap te ver.

Audioblog Marieke

Kan Trump Arizona verliezen?

De staat Arizona zou komende verkiezingen voor het eerst in 80 jaar wel eens van Republikeins naar Democratisch kunnen flippen. Zo heeft president Trump de afgelopen jaren ook regelmatig denigrerende opmerkingen gemaakt over de favoriete senator uit de staat: John McCain. Marieke ging een ochtendje peilen op de golfbaan in hoeverre dat invloed heeft gehad op de kiezers in Arizona bij het bepalen van hun stem.

Audioblog Marieke

Laatste debat in countryhoofdstad Nashville

Het laatste debat tussen Donald Trump en Joe Biden vond plaats in de countryhoofdstad van de wereld: Nashville, Tennessee. Countrymuziek staat bekend als conservatief en countrymuzikanten moeten uitkijken hun voorkeur voor een politieke kandidaat te laten blijken. Maar dit jaar heeft Taylor Swift zich expliciet uitgesproken voor Biden. Schaadt dat haar?

De Stemming in de VS: Vanavond het laatste debat in countryhoofdstad Nashville

Biden wil olie-industrie afbouwen, hoe valt dat in Pennsylvania?

In het laatste debat wist Trump bij Biden te ontlokken dat hij de olie-industrie op den duur wil afbouwen. Hoe is dat gevallen bij de werknemers op de olievelden van Pennsylvania? Marieke ging op bezoek bij Tyler Falor.

RJN Marieke de vries Blog

De kleindochter van Martin Luther King

Hij had een droom, maar zijn 12-jarige kleindochter Yolanda ook. In het laatste audioblog vanuit de VS praat Marieke met de kleindochter van dominee Martin Luther King over haar toekomstvisies en verwachtingen van een nieuwe president.

Stemming van de VS Yolanda King

Ster advertentie
Ster advertentie