CDA: 'Software in ziekenhuizen is aan nieuw systeem toe'
- Nieuws
- CDA: 'Software in ziekenhuizen is aan nieuw systeem toe'
Minister Kuipers van VWS moet overwegen om systemen die ziekenhuizen gebruiken voor hun patiënt- en behandelgegevens helemaal opnieuw op te bouwen. Nu is de software te ingewikkeld en te gesloten. En dat levert grote en soms zelfs fatale risico's op, zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg in Spraakmakers.
Joba van den Berg en Wilfried Koomen over de documentaire Dodelijke Zorg
Video niet beschikbaar
De software in ziekenhuizen is nu voor bijna 70 procent in handen van het Nederlandse ICT-bedrijf Chipsoft. Volgens Kamerlid Van den Berg moet minister Kuipers met de verzekeraars in gesprek gaan om te kijken of de monopoliepositie van Chipsoft gebroken kan worden en of er een totaal nieuw systeem gebouwd kan worden. "Dat kost heel veel geld (zo'n 500 miljoen, red.) maar nu worden er door de ziekenhuizen miljarden betaald aan dit soort ICT-bedrijven, dus volgens mij is dat geld heel snel terugverdiend", aldus Van den Berg.
Grote risico's
Er kleven grote risico's aan de situatie zoals die nu is. Er gaan vaak medische gegevens verloren in de complexe systemen waardoor er potentieel fatale ongevallen kunnen plaatsvinden. Van den Berg debatteert vanavond met minister Kuipers over de Wet Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg (WEGIZ) en hoopt "dat er aan deze bedrijven veel strengere eisen worden gesteld als het gaat om de gesloten architectuur van de systemen". Ook stuurt zij aan op een vergunningsstelsel waarmee de minister de markt beter in het gareel kan houden. Maar liefst zou zij dus een geheel nieuw systeem zien.
Aanleiding voor het gesprek in Spraakmakers is de documentaire Dodelijke Zorg die de KRO-NCRV donderdagavond uitzendt. Daarin wordt nauwgezet ontleed waar medewerkers in de zorg tegenaan lopen bij het invoeren en verwerken van digitale gegevens in de ziekenhuizen. Uit de documentaire blijkt dat veel systemen niet of onvoldoende met elkaar communiceren. Bovendien is Chipsoft volgens de documentaire vooral winstgedreven en moet voor elk nieuw onderdeel in het systeem betaald worden.
De documentaire Dodelijke Zorg is donderdagavond te zien bij de KRO-NCRV om 22:19 uur op NPO 2.
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.