Artikelen

Speciale uitzending: hoe is het om als jonge vluchteling in Europa te komen?

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale uitzending: hoe is het om als jonge vluchteling in Europa te komen?

Je komt als jonge vluchteling in je eentje aan in Europa, en dan? Tegen welke problemen loop je dan aan? Op zaterdag 17 juni wordt hier in een speciale uitzending van KRO-NCRV aandacht aan besteed.

Luister zaterdag 17 juni van 21.00 tot 22.00 naar The Mind Game van KRO-NCRV op
NPO Radio 1.
Presentatie: Benji Heerschop

The Mind Game

De aanleiding voor deze uitzending is de documentaire The Mind Game, waarin het verhaal verteld wordt van Sajid. Hij vluchtte op zijn 14e in zijn eentje uit Afghanistan.
In de documentaire is te zien voor welke uitdagingen hij komt te staan bij aankomst in België. Zo werd er aan zijn minderjarigheid getwijfeld en dat leverde veel stress op. Een van de maaksters van de documentaire, Els van Driel, komt hierover vertellen.

Ook wordt in de documentaire duidelijk hoe belangrijk het is voor nieuwkomers om een buddy te hebben die je steunt en af en toe leuke dingen met je doet. Voor Sajid is dat 'Uncle Belgium'. In de uitzending hoor je hier meer over.

Benieuwd naar de documentaire The Mind Game? Deze wordt op 21 september uitgezonden op NPO2.

foto: KRO-NCRV

vlnr Sajid, reporter Win Zhao, Alain 'Uncle Belgium'

Buddy to buddy

In Nederland is er het Buddy to Buddy-project. Deze vrijwilligersorganisatie koppelt nieuwkomers die hun land moesten verlaten aan stadsgenoten. Zo worden nieuwkomers wegwijs gemaakt in hun nieuwe omgeving. Willemijn Voorham, de oprichtster van Buddy to Buddy, vertelt hier meer over.

Meer informatie

Eenzaamheid

Als laatste is Amjad Almatni te gast. Hij vluchtte in 2018 met zijn vader naar Nederland en weet als geen ander hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben. Daarom zet hij zich nu in voor eenzame jongeren in de stad.

KRO-NCRV

Bij KRO-NCRV geloven we dat morgen rechtvaardiger kan. We leven in een tijd waarin steeds meer burgers in de knel raken: verdrukt in regels en wetten wordt het steeds moeilijker om hoop te houden. Als we beter begrijpen waar iets misgaat, zien we ook waar de oplossingen liggen en creëren we een samenleving waarin meer ruimte is voor wat ons bindt in plaats van wat ons uit elkaar drijft.

Ster advertentie
Ster advertentie