WNL In de Kantine
WNL

Hoe bereiden hulpverleners zich voor op de jaarwisseling? 'Je moet je eigen broek ophouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bereiden hulpverleners zich voor op de jaarwisseling? 'Je moet je eigen broek ophouden'

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is optimaal voorbereid op de jaarwisseling, maar hoe gaat dat achter de schermen in zijn werk? "In totaal staan er 550 hulpverleners klaar", zegt woordvoerder René van der Linden in WNL In de Kantine.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is niet alleen de grootste van het land, maar ook één van de spannendste, aldus Van der Linden. "Er gebeurt hier van alles. Het is een groot uitgestrekt gebied met 1,3 miljoen inwoners." Hij ziet dat op oudejaarsavond het aantal meldingen altijd rond 18.00 uur toeneemt.

Onopvallende politieauto's

"We gaan met onopvallende auto's rondrijden", zegt Anouk Wolters van de politie-eenheid Rotterdam. "Daarnaast hebben we ook onze normale surveillancebussen rijden die de noodhulpmeldingen gaan afhandelen. Maar ik ga met een stuk of twaalf tot zestien collega's onopvallend rondrijden in onze wijken. Wel in uniform, maar in onopvallende voertuigen. We gaan kijken waar vuurwerk wordt afgestoken en waar de mobiele eenheid eventueel moet gaan optreden om het zo veilig mogelijk te laten verlopen."

50 procent meer ambulances

Arie van den Bos is centralist op de meldkamer van de ambulance van dezelfde veiligheidsregio en zegt dat hulpverleners tijdens de jaarwisseling "hun eigen broek op moeten houden". "Als we bij een normale reguliere nacht een groot incident hebben, moeten er twintig ambulances komen. Deze komen dan uit de buurtregio's. Maar morgen heeft iedereen hetzelfde probleem. Het is overal oud en nieuw, niet alleen in Rotterdam. Daarom hebben we het aantal ambulances ook opgeschaald." Er worden tijdens de jaarwisseling 50 procent meer ambulances ingezet dan normaal.

Dat komt mede door eerdere ervaringen tijdens de jaarwisseling, die deze keer op een zondagnacht valt. "De zondagnacht is net wat anders dan normale nachten. Het kan ontzettend druk zijn. We zitten op een normale zondagnacht op zeventig medische ritten in Rotterdam, tijdens de jaarwisseling vorig jaar hadden we er 265. Het is dus alle hens aan dek tijdens deze oud en nieuw."

'Brandweerlieden vieren oud en nieuw op kazerne'

Woordvoerder Van der Linden is naast zijn werkzaamheden bij de veiligheidsregio ook al 39 jaar betrokken bij de brandweer van Maassluis. "Alles wat kan rijden, kan rijden als het nodig is. Er zijn veel vrijwillige kazernes waar mensen paraat staan om de medemens waar nodig te helpen. Zij vieren oud en nieuw op de kazerne."

Van der Linden verwacht niet dat de voorspelde harde wind veel verandering zal brengen in het aantal meldingen. "Maar het levert wel extra gevaar op als vuurwerk afgestoken wordt." Hij zou het jammer vinden als de jaarwisseling door het voorspelde slechte weer in duigen valt. "Maar als het om een uur of twee 's nachts gaat regenen, zou dat ons werk wel een stuk makkelijker maken."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie