Politiek
PowNed

Greenpeace: over de stikstofcrisis valt niet te polderen, er moet nu actie worden gevoerd

foto: ANP ROB ENGELAARfoto: ANP ROB ENGELAAR
  1. Nieuwschevron right
  2. Greenpeace: over de stikstofcrisis valt niet te polderen, er moet nu actie worden gevoerd

De stikstofcrisis blijft een complex en ingewikkeld onderwerp waarbij het vaak zwart-wit wordt gepresenteerd. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans noemt het een kabinetscrisis in slow motion. Internationaal vermaard voedseldeskundige Louise Fresco en hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland Faiza Oulahsen schoven aan in de Goed Ingelichte Kring om over de stikstofcrisis te praten.

Achterkant van een envelop

Louise Fresco heeft een idee hoe de stikstofcrisis snel opgelost zou kunnen worden: door een halve middag met een aantal verstandige mensen bij elkaar te zitten. "Het moeten er niet meer dan tien tot vijftien zijn, die bij elkaar gaan zitten en op de achterkant van een envelop de issues opschrijven. Wat zijn nou de issues die het snelst een keuze vereisen? Want nu is het de hele tijd voor je uitschuiven."

85% van de boeren wordt gefinancierd door de Rabobank

Deze lente voert Greenpeace actie tegen de Rabobank. Het overgrote deel van de Nederlandse boeren heeft namelijk een lening lopen bij de Rabobank en investeert vooral in de zeer intensieve veeteelt. De bank heeft de boeren verleid om zoveel mogelijk op te schalen, wat de Rabobank winsten opleverde, maar de natuur en het klimaat in grote problemen bracht.

Faiza Oulahsen benadrukt dat de Rabobank zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Oulahsen: "Er zijn nu heel veel dieren, ongeveer 115 miljoen in Nederland, wat betekent dat er ook meer mest is en dus meer stikstof. Dit heeft geleid tot minder biodiversiteit en een natuur waar het heel slecht mee staat. Dit heeft niet alleen gevolgen voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld, omdat de dieren iets moeten eten. Hierdoor gaan bijvoorbeeld bossen in Brazilië tegen de vlakte om soja te groeien, wat weer naar Nederland wordt geëxporteerd."

Ondanks BBB winst, geen compromis over stikstof

Over de stikstofcrisis valt niet te polderen, er moet nu actie worden gevoerd zegt Oulahsen: "Ik zie vooral een hele lange lijdensweg waar je een eind aan moet maken. Je moet zeggen 'dit is wat we gaan doen'. Dat doet pijn, maar dan gaan we de boer erbij helpen."

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hier de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 1 april 2023. Met Louise Fresco, Faiza Oulahsen en Marjolein Wijninckx, Syrië-expert van PAX. De Man op afstand was Roel Voorintholt, artistiek directeur van dansgezelschap Introdans uit Arnhem.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie