Gezondheid

Ruim 200 Denen besmet met gemuteerd coronavirus: reden tot zorg?

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim 200 Denen besmet met gemuteerd coronavirus: reden tot zorg?

Denemarken heeft een nieuwe, gemuteerde stam van het coronavirus ontdekt die afkomstig is van nertsen in fokkerijen. Ook ruim 200 Denen zouden besmet zijn met deze nieuwe variant van het coronavirus. Is dat reden tot zorg? "Ja en nee", zegt arts-microbioloog Marc Bonten in WNL Op Zaterdag.

MarcBonten in WNL Op Zaterdag

Er is nog te weinig over bekend om daar een oordeel over te geven. Denemarken heeft nu vijf varianten van het virus ontdekt die afkomstig zijn van nertsen. Een van die varianten is 'cluster 5', daarover maakt het Deense gezondheidsinstituut SSI zich de meeste zorgen. Onderzoek wees namelijk uit dat deze mutatie van het virus minder gevoelig bleek voor antilichamen, die het virus moeten stoppen. Dat betekent dat het mogelijk is dat deze variant minder goed op vaccinaties zou reageren die nu ontwikkeld worden.

'Mutaties zijn er altijd'

"Het virus wordt heel goed gevolgd, in heel de wereld", zegt Bonten. Virussen worden volledig in kaart gebracht, en mutaties zijn er altijd. "Dat doen virussen nu eenmaal", aldus de arts-microbioloog. Bij het in kaart brengen van deze virussen ziet men ook een aantal lijnen ontstaan. "Of je daarmee ook een heel ander virus hebt wat meer besmettelijk is, dat is niet bekend. Ook niet van de Deense variant."

17 miljoen nertsen afgemaakt

Uit voorzorg heeft Denemarken besloten de nertsenbedrijven te ruimen. Dit wilden zij in juni nog niet doen. In totaal worden er 17 miljoen nertsen in het land afgemaakt. "Wij zijn daar veel sneller in geweest", zegt Bonten. Sinds het begin van de coronacrisis zijn meer dan 1 miljoen nertsen in ons land vergast. 'Cluster 5' is nog niet bij mensen of nertsen buiten de regio Noord-Jutland opgedoken. Om te voorkomen dat dit alsnog gebeurt, heeft de regering een strenge lockdown afgekondigd voor zeven gemeenten in deze regio. Scholen, restaurants en bars blijven minstens tot 3 december dicht. Ook het openbaar vervoer rijdt niet tot die tijd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie