Gezondheid

Nederlanders mondig en kritisch? 'Je reinste apekool'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders mondig en kritisch? 'Je reinste apekool'

Nu de coronacijfers in Nederland oplopen en tot de hoogste in Europa behoren, wordt regelmatig de vraag gesteld of dit aan de Nederlandse volksaard ligt. Onzin, vindt bestuurssocioloog Mark van Ostaijen van de Erasmus Universiteit. "Er is zwalkend beleid gevoerd", zei hij in Dit is de Dag.

Op sociale media ging een filmpje van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera viral waarin een Nederlander zei dat hij blij was dat we in Nederland tenminste keuzevrijheid hebben als het gaat om de coronamaatregelen en dat 'wij' slim genoeg zijn om zelf na te denken.

Van Ostaijen hoort dat wel vaker: "We vinden het heel prettig om ons te wentelen in het zelfbeeld van autonome, mondige en kritische burgers. Maar dat is natuurlijk de reinste apekool. Het is heel makkelijk om die mondkapjesplicht te problematiseren bij burgers. Eigenlijk is de oorzaak heel simpel: bestuurders hebben zwalkend beleid gevoerd en op basis daarvan hebben burgers niet heel goed overgenomen wat de lijn is."

Nederlanders zijn best gezagsgetrouw, denkt hij. "Dat zagen we in maart en april ook: als er per decreet allemaal maatregelen worden afgekondigd, dan houden we ons daaraan."

Eigen verantwoordelijkheid

Premier Rutte wijst graag op 'eigen verantwoordelijkheid' in de persconferenties. Onverstandig, vindt Van Ostaijen: "We krijgen een persconferentie waar centraal wordt verkondigd wat we gaan doen. Maar vervolgens staat er iemand die zegt: naar mij hoef je niet te luisteren, u kunt het allemaal wel voor uzelf uitvinden. Dat is lastig met elkaar te rijmen."

Het eigen verantwoordelijkheid is een paradepaardje van Rutte, denkt de socioloog, maar deze kan hij beter niet berijden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie