Waarom doen we nog zo ongemakkelijk over menstrueren?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom doen we nog zo ongemakkelijk over menstrueren?

Schaatser Jutta Leerdam was dit weekend openhartig over haar menstruatieklachten. Een onderwerp waar je vrouwelijke sporters niet vaak over hoort. Kunnen we wat leren over de openhartigheid van Leerdam? Alieke Geerts, die een half jaar lang haar eigen menstruatiecyclus heeft onderzocht, vindt van wel. "Aan de reacties op Jutta te zien, is het taboe nog lang niet voorbij", zegt ze in De Nieuws BV.

De openheid van Jutta Leerdam inspireert Geerts, die het goed vindt dat ze erover gesproken heeft. Maar gezien de vele reacties die Leerdam ontving, is het taboe nog lang niet weg. Geerts denkt dat dit komt omdat menstruatie in onze cultuur altijd nog als een privézaak wordt gezien. Zelf merkt Geerts dat de schaamte er bij haar ook nog weleens insluipt. "Als ik mij niet zo lekker voel, dan zeg ik toch liever dat ik ziek ben in plaats van dat ik menstruatiekrampen heb. Het voelt als een soort zwakte, terwijl dat allesbehalve zo is."

Ongemak

Ook merkt Geerts op dat de meeste mensen menstrueren nog een ongemakkelijk onderwerp vinden. Denkend aan haar eigen middelbare schooltijd herinnert ze zich vriendinnen die fluisterend om een tampon vroegen. Die werd dan vervolgens onder tafels doorgegeven. "Dat is toch heel vreemd? Als de wc-rol op is, dan haal je ook gewoon een nieuwe? Waarom moet daar zo ongemakkelijk over gedaan worden?"

En niet alleen onder vrouwen bestaat nog ongemak. Uit cijfers van Plan International blijkt dat het merendeel van de jongens menstrueren nog steeds vies vindt. Dat vindt Geerts jammer: "Het hoort bij het lichaam en de helft van de wereldbevolking heeft ermee te maken, maar blijkbaar vinden we dat niet normaal."

Menstruatiecyclus

Geerts onderzocht zelf een half jaar lang haar eigen menstruatiecyclus. "Ik stopte na tien jaar met de pil, want ik was benieuwd hoe mijn lichaam zou zijn zonder synthetische hormonen." In dat halfjaar kwam ze erachter hoe weinig ze wist over de hormooncyclus. "Er zijn verschillende seizoenen binnen de menstruatiecyclus. En hoe je je daar in voelt, kan je beïnvloeden met voeding, beweging en mentale rust."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie