Gezondheid

Diederik Gommers: overweeg een tweede lockdown

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: overweeg een tweede lockdown

Naar alle waarschijnlijkheid komt het kabinet morgenavond weer met een coronapersconferentie. Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care hoopt dat er nieuwe, strenge coronamaatregelen worden afgekondigd.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt al weken op. Alleen gisteren al meldde het RIVM 6378 nieuwe besmettingen. 1233 mensen lagen gisteren in het ziekenhuis met corona, van wie 247 op de IC, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Als het zo doorgaat, zitten we eind november weer op zo’n tweeduizend patiënten op de Intensive Care, waarschuwt Gommers in NOS Met het Oog op Morgen. "Dat betekent dat de kwaliteit en veiligheid van de gewone zorg in het gedrang komt."

Gommers merkt dat mensen minder bang zijn voor het virus. "In de eerste golf zagen we die afschuwelijke beelden uit Italië en liep de Intensive Care vol. Toen was er meer noodzaak om zich te houden aan de maatregelen."

Nieuwe lockdown

Een tweede lockdown kan nu mogelijk een oplossing zijn, zegt Gommers. "Dat gun je niemand. Maar als je dat drie weken doet, heb je meer succes en kun je daarna versoepelen." Mensen houden zich nu te slecht aan de regels, zegt hij. "Ze hebben te veel contacten en werken niet mee. Dus ik denk dat er iets van dwang nodig is om deze vicieuze cirkel te doorbreken."

"Dat is ook wat voortkomt uit de gesprekken die ik de afgelopen weken met de jeugd gehad heb", zegt Gommers. "Ze zeggen: we willen wel meedoen. Maar dan hebben we liever dat we volledig niets meer mogen, maar dan voor een korte periode. We hebben perspectief nodig."

Economie

Gommers snapt dat het voor het kabinet moeilijk is om zo'n besluit te nemen. "Het kabinet moet naar allerlei aspecten kijken. De consequenties van een intelligente of totale lockdown voor de economie zijn gigantisch."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie