Gezondheid

Stoelgang kinderen staat onder druk door stress van ouders

AVROTROS
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stoelgang kinderen staat onder druk door stress van ouders

Het aantal kleuters en peuters met stoelgangproblemen groeit. Daarbij duurt het tegenwoordig ook langer voordat kinderen zindelijk worden. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek. Eén van de onderzoekers is Tinne van Aggenpoel, verbonden aan de Universiteit Antwerpen en zindelijkheidsexpert. Ze vertelt over het onderzoek in Radio EenVandaag.

De groep kinderen met stoelgangproblemen groeit, zo stelt onderzoeker en zindelijkheidsexpert Van Aggelpoel. "5 tot 27 procent van de jonge kinderen heeft last van verstopping zonder dat daarvoor een medische oorzaak is, functionele constipatie."

's Morgens de tijd nemen

Dat komt veelal omdat kinderen onvoldoende gelegenheid krijgen om naar de wc te gaan bij aandrang. Als ouders hun kind niet stimuleren om op een potje te gaan, zal die aandrang uiteindelijk weggaan. Het kind blijft dus met de poep zitten, wat gevaarlijk kan zijn, omdat die dan in de darmen uitdroogt. Het uitpoepen van die harde keutels is dan veel pijnlijker. Hierdoor heeft het kind dan weer minder zin in een volgend potjesbezoek en stijgt het ­risico op constipatie.

Het is belangrijk om vooral 's morgens de tijd te nemen blijkt uit het onderzoek van de onderzoekers. Driekwart van de kinderen maakt namelijk stoelgang binnen het eerste halfuur na de maaltijd.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie