Gezondheid

'Zorg voor anorexiapatiënten moet beter'

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg voor anorexiapatiënten moet beter'

Kinderen en jongeren met een eetstoornis moeten sneller worden geholpen. Dat staat in een advies van K-EET, een groep van kinderartsen en psychiaters die is ingesteld door minister De Jonge. De groep heeft vandaag een plan van aanpak naar de Tweede Kamer gestuurd.

In april trokken deskundigen al aan de bel: als de anorexiazorg in Nederland niet op korte termijn verbetert, zouden er levensbedreigende situaties ontstaan. Mensen met beginnende eetstoornissen krijgen vaak te laat hulp, waardoor hun situatie verslechtert en er meer druk komt op de specialistische klinieken, waar nu lange wachtlijsten zijn.

Volgens Monica Scholten van K-EET gaat er al langer iets fout rondom de anorexiazorg. "We zien nu dat na de decentralisatie, de zorg erg is verslechterd voor mensen met een eetstoornis. Omdat er een schakel in de keten is weggevallen toen gemeenten verantwoordelijk werden voor de zorg, is het lastig om goede zorg te verlenen. Er is nu onvoldoende kennis."

Meer voorlichting en betere samenwerking

Om de zorg te verbeteren, komt K-EET met een routekaart voor de komende drie jaar. "Er zijn meerdere oplossingen nodig om de problemen rondom anorexiazorg te verbeteren", zegt Scholten. "Er moet onder andere meer voorlichting komen, zorgprofessionals, ouders en kinderen moeten elkaar sneller vinden, instanties moeten meer kennis opdoen en er moet regionaal goed worden samengewerkt."

K-EET denkt dat met deze maatregelen een eetstoornis sneller kan worden herkend en patiënten sneller worden doorverwezen naar de juiste hulpinstantie.

Er zijn in Nederland ongeveer 200.000 patiënten met een eetstoornis. Hoeveel patiënten er op de wachtlijst staan, is niet duidelijk. De gemiddelde wachttijd voor een behandeling is ongeveer veertien weken. Dat leidt ertoe dat de problemen steeds erger worden. Behandelen wordt dus lastiger, de kans om beter te worden neemt af en de kans op overlijden wordt groter.

Ster advertentie
Ster advertentie