Gezondheid

Erik Scherder: 'Zitten is óók een pandemie'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder: 'Zitten is óók een pandemie'

"We kampten voor deze pandemie al met een pandemie: veroorzaakt door zitten", dat zegt hoogleraar Erik Scherder bij Spraakmakers. Overgewicht en buikvet bleken risicofactoren bij Covid-19, en toch zijn we minder gaan bewegen in de coronacrisis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erben Wennemars is in Den Haag om een brandbrief te overhandigen aanTamara van Ark, de minister voor Medische Zorg en Sport. Want dat de slijterijen open zijn en de sportscholen dicht, dat is voor Wennemars onvoorstelbaar, zeker in een gezondheidscrisis. "Sport is niet onderdeel van het probleem, sport is onderdeel van de oplossing."

De schaatskampioen biedt de brief aan namens de sportbranche en pleit ervoor om sportlocaties weer te openen. "We willen hier vooral mensen mee helpen die niet uit zichzelf in beweging komen en motivatie nodig hebben om te gaan. Zij hebben beweegprofessionals nodig voor begeleiding." Daarnaast, vertelt Wennemars, zou het ondernemers in de branche natuurlijk helpen om weer open te kunnen.

Liever vet en suiker

Ook zonder de sportschool zijn er mogelijkheden om te bewegen, maar hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder snapt wel waarom het moeilijk is voor veel mensen om dat te doen. "Evolutionair gezien zijn we liever lui dan moe. Vroeger wist je niet of je na een bemachtigde maaltijd de dag erna weer iets zou vinden, dus dan ging je spaarzaam om met de energie."

Daarnaast is ons brein dol op vet en suiker, zegt Scherder. "Dat werkt het meest belonend voor het brein." Het brein roept dus eerder om een frietje met, dan om een rondje hardlopen.

Nog een pandemie

"Er was al een pandemie waar niemand over praat, maar die wel officieel erkent is door de WHO pandemie: 5,3 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan ziekten veroorzaakt door zitten", vertelt Scherder. "Dat is een grote tragedie. Er zijn twee pandemieën, wanneer komt de wake up call?"

Scherder hoopt dat de aandacht voor het immuunsysteem door de coronacrisis, zorgt voor motivatie om te gaan bewegen. "Laten we het ook hebben over over bewegen in plaats van sporten. Bewegen is iets wat door de dag heen weer gewaardeerd moet worden. Kinderen moeten uit die schoolbankjes, werkgevers moeten daaraan meewerken. Het oude normaal was niet normaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie