Zorgvakbonden stellen ultimatum aan jeugdzorg: ‘Anders gaan we grenzen trekken’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgvakbonden stellen ultimatum aan jeugdzorg: ‘Anders gaan we grenzen trekken’

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de jeugdzorg zijn vastgelopen. De looneis die de vakbonden voor ogen hebben is niet haalbaar volgens branchevereniging Jeugdzorg Nederland. Vakbond FNV stelt nu een ultimatum. Het Rijk en Jeugdzorg Nederland hebben tot 10 november om akkoord te gaan, anders gaan de vakbonden over tot acties. In De Nieuws BV zitten Olaf Prinsen van Jeugdzorg Nederland en Maaike van der Aar van FNV Zorg aan tafel om over de onderhandelingen te praten.

CAO-onderhandelingen jeugdzorg zitten vast

Vakbonden FNV, CNV en FBZ sturen een ultimatum aan branchevereniging Jeugdzorg Nederland en aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en aan alle afzonderlijke gemeenten. In de ultimatums eisen de bonden onder meer dat de miljarden die er voor Jeugdzorg in 2022 vanuit het Rijk beschikbaar komen ook daadwerkelijk op de juiste plek terechtkomen; bij de Jeugdzorg. Zo niet, dan volgen er acties.

Vastgelopen CAO onderhandeling

Het ultimatum is een reactie op de vastgelopen cao-onderhandelingen. Die onderhandelingen liepen afgelopen week vast. Volgens FNV omdat de werkgevers niet genoeg bewegen. Olaf Prinsen, van werkgeversbranche Jeugdzorg Nederland, is het daar niet mee eens. "Wij zijn het voor een groot deel eens met hoe de FNV erin staat, maar de eis die nu op tafel ligt kunnen we niet in meegaan, omdat heel veel gemeenten niet kunnen zeggen wat ze met het geld gaan doen dat bedoeld is voor de jeugdzorg."

Geld van gemeenten

Werkgevers hoeven niet te wachten op de reacties en toezeggingen van de gemeenten, zegt FNV Zorg & Welzijn onderhandelaar Maaike van der Aar. De vakbonden zien graag dat er gezamenlijke afspraken worden gemaakt en dat daarmee druk wordt uitgeoefend op de gemeenten om het daarvoor bedoelde geld in de jeugdzorg te steken.

Volgens Prinsen is dat lastig, omdat je met 352 verschillende gemeenten te maken hebt waarvan je niet allemaal kan eisen dat ze datgene doen wat jij wilt. "Wij vinden voor het deel hetzelfde en wij trekken ook voor een deel gezamenlijk op tegen de gemeenten", aldus Prinsen, maar er kan niet zo maar vanuit worden gegaan dat al die verschillende gemeenten het geld gebruiken voor de jeugdzorg.

Code zwart

Van der Aar is teleurgesteld en geeft aan dat het juist zo belangrijk is de waardering voor de medewerkers te laten zien, nu er een tekort is. "Medewerkers vertrekken uit de sector vanwege de enorme werkdruk, regeldruk en onvoldoende waardering. En het ziekteverzuim loopt alleen maar verder op met als gevolg nog meer werkdruk." Dat kan volgens Van der Aar grote gevolgen hebben voor de kinderen en jongeren die dringend zorg nodig hebben. "Je gaat dan op sommige plekken richting code zwart."

De redactie van De Nieuws BV heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis om een reactie gevraagd op het ultimatum, maar heeft tot op heden nog niets ontvangen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie