Apenpokkenvirus landt in Europa: hoe gaan we straks om met ziekenhuisopnames?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Apenpokkenvirus landt in Europa: hoe gaan we straks om met ziekenhuisopnames?

Het gaat al langer rond in Afrikaanse landen, maar begin deze maand dook het apenpokkenvirus opeens op in het Verenigd Koninkrijk. Niet veel later werden er ook in Spanje en Portugal besmettingen gemeld. Is dat reden tot zorg?

De komst van het virus geeft stof tot nadenken. De variant van het virus die in Europa rondgaat, is een stuk milder, zowel qua klachten als het overlijdensrisico. Dat zou nu rond de 1 procent liggen. Maar bij andere varianten in Afrikaanse landen zou zo'n 10 procent van de besmette personen aan dit virus kunnen overlijden.

Verder onderzoek nodig

"We weten er nog niet alles van", vertelt internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers van het Radboud UMC. "De afgelopen 2 jaar lag de focus ergens anders."

Koopmans zegt dat het apenpokkenvirus, en deze variant ervan, net als bij andere virussen wordt onderzocht. "Dat is een standaardprocedure. Maar dat er zorgen zijn over de zaken die we nu zien, dat is helder."

Het apenpokkenvirus

Qua symptomen lijken de apenpokken op de griep. Ook kan je last krijgen van huiduitslag. Die begint vaak in het gezicht, maar het kan zich ook verspreiden naar andere delen van je lijf.

Over het algemeen verlopen de klachten mild, het virus wordt overgedragen via ademhalingsdruppels. Maar tot nu toe is van de meeste besmettingen bekend dat het gaat om mannen die seks hadden met mannen. Daarvan zijn nu tientallen zaken bekend uit Portugal, Spanje en Engeland.

Vaccin tegen de waterpokken

Het gebrek aan kennis over het virus betekent overigens niet dat we helemaal overgeleverd zijn aan de grillen van de apenpokken. Wanneer je tegen waterpokken gevaccineerd bent, ben je in principe ook beter beschermd tegen dit pokkenvirus, vertelt viroloog Marion Koopmans.

"Maar het zijn virussen hè", voegt ze daaraan toe. Daarmee doelt ze op het feit dat er zomaar een mutatie kan ontstaan. "Maar het is natuurlijk wel zo dat hoe kleiner de groep is die het heeft, hoe kleiner de kans op een mutatie is."

Voorbereiden op de apenpokken in Nederland

Beide medici verwachten overigens niet dat dit virus een corona-achtige pandemie veroorzaakt. "In sommige Britse gevallen zien we een link naar Nigeria, maar bij andere landen is die link er niet. Dat is opvallend", zegt Bleeker-Rovers. Het is dus niet in alle gevallen duidelijk waar de besmetting is opgelopen.

"Hier in Nederland heb ik nog van geen gevallen gehoord", vervolgt de internist. Maar dat betekent niet dat we er niet mee bezig moeten zijn. "Als er hier iemand zou zijn die in een ziekenhuis opgenomen moet worden, dan moeten we daar afspraken over maken hoe ermee om te gaan."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie