Reguliere zorg on-hold: 'Lijkt erop dat serieuze aandoeningen onder radar blijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reguliere zorg on-hold: 'Lijkt erop dat serieuze aandoeningen onder radar blijven'

In de zorg is volop aandacht voor de bestrijding van corona, terwijl de reguliere zorg veelal on hold staat. Dat heeft diverse redenen: ziekenhuizen stellen behandelingen uit en patiënten melden zich minder snel bij huisartsen. "Het lijkt erop dat serieuze aandoeningen onder de radar blijven", zegt huisarts Doortje Graafmans in Spraakmakers.

Specialisten zien minder doorverwijzingen voor aandoeningen die wel degelijk op korte termijn gezien moeten worden, vertelt ze. Ook in huisartsenpraktijken is minder vraag dan normaal. Graafmans: "Wij willen graag patiënten met klachten zien, dat proberen we uit te stralen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarbij moet wel gezorgd worden dat niet te veel mensen tegelijk in een wachtkamer zitten en dat de stroom coronapatiënten en 'gewone patiënten' niet door elkaar loopt. "Dat proberen we te scheiden."

Quote

'We zijn echt niet de hele dag met coronapatiënten bezig'

Doortje Graafmans

Graafmans merkt dat mensen denken dat ze geen tijd hebben voor patiënten met reguliere klachten. "Als je ze spreekt zeggen ze: fijn dat u even tijd heeft gemaakt." Terwijl de meeste huisartsen wel degelijk tijd hebben om mensen te spreken. "Een deel van de dag zijn we met coronapatiënten bezig, maar echt niet de hele dag."

Geen behandelingen gepland

Tegelijkertijd krijgen mensen bij ziekenhuizen te horen dat behandelingen uitgesteld worden. Hans Spekman, oud-PvdA-voorzitter, vertelt dat de immunotherapiebehandeling van zijn vrouw is uitgesteld. "We weten niet tot wanneer en dat maakt onzeker."

Normaal krijgt Spekmans vrouw iedere drie weken een behandeling, nu zit er al elf weken tussen. Alleen een CT-scan staat gepland om te kijken hoe het gaat, maar de behandeling nog niet. "Het is gek dat er iets in het lichaam zit dat dodelijk is, terwijl er een behandeling is."

Reguliere zorg niet 'gijzelen'

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, herhaalt de oproep die hij gisteravond deed om de reguliere zorg niet langer te 'gijzelen', nu de stijging van het aantal coronabesmettingen af lijkt te zwakken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"We moeten ons voorstellen dat de vraag naar zorg voor covid-19 langere tijd blijft, maar we kunnen de reguliere zorg niet vooruit blijven schuiven." Maar waar huisartsen patiënten kunnen zien, zijn onder andere poliklinieken in ziekenhuizen niet altijd open en zijn operatiekamers ingericht met IC-bedden. Huisarts Graafmans ervaart ook dat doorverwijzen naar de specialist alleen kan bij echte spoed.

Gefaseerd hervatten

Kuipers benadrukt dat het hervatten gefaseerd zal moeten. "Wat is het belangrijkste? Wat gaan we als eerste opstarten?" Hij noemt daarbij als voorbeelden de zorg voor hart- en vaatziekten en patiënten met kanker. "Een operatie aan bijvoorbeeld een nieuwe heup, hoe vervelend ook, kan enige tijd langer wachten."

Om de zorg op te pakken, doet Kuipers daarom een oproep aan verschillende partijen, waaronder de ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "De epidemie is bij lange na niet over. Dat betekent dat daar een belangrijk deel van de zorg voor over is, maar we moeten niet de ogen sluiten voor wat verder nodig is."

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie